.....WITAM CIĘ RADOŚNIE W WIBRACJACH MIŁOŚCI, SZCZĘŚCIA I OBFITOŚCI.....

Kochaj i akceptuj siebie w każdym wieku. Każdy moment życia jest dobry.

Cebula ...przez nią ciągle płaczę


Dzisiaj.. o Cebuli. Płaczę prawie codziennie rano przez nią, ale takie łzy to samo zdrowie!. Cebulę wciąż traktujemy jako dodatek do potraw, a nie zdajemy sobie sprawy z jej właściwości leczniczych.....
Cebula zwyczajna – gatunek rośliny należący do rodziny amarylkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula. Inne używane nazwy to: cebula ogrodowa, dymka, skulibabaPochodzi z Azji Środkowej, uprawiana już w starożytnej Persji i Grecji.

Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy.

Spożywanie cebuli zaleca się  w chorobach układu oddechowego (syrop z cebuli), moczowego, reumatyzmie, zapaleniu stawów. Cebula działa wykrztuśnie, antyseptycznie, antynowotworowo, antywirusowo, a dzięki substancji podobnej do insuliny obniża poziom cukru we krwi. Zawiera olejki eteryczne, siarkowe, flawonole i glukozydy flawonolowe, głównie kwercytynę i kempferol. Cebula wzmacnia serce, hamuje rozwój m.in. paciorkowców i gronkowców, Salmonelli, Shigelli.

Substancją wywołującą łzawienie oczu jest tioaldehyd propionowy (składnik lotny). Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. Ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Działanie cebuli jest takie jak działanie czosnku. 

Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, w tym gronkowca złocistego. Cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. 

Hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.

Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu.

Cebula w postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięsa, sałatek.

Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro i makroelementów, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.

Wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe.

Syrop z cebuli: obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie.

Cebula ma szerokie zastosowanie w lekach i preparatach anty trądzikowych. Wyciąg z cebuli może posłużyć także do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów. Zawarta w nich siarka pochodząca z olejku lotnego cebuli, ogranicza przetłuszczanie się włosów.

Właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu osy, pszczoły czy komara. Plasterek cebuli przykłada się na zaczerwienione miejsce i trzyma przez 15 minut. Łagodzi odczyn zapalny. Nie przykładamy w okolice oczu.

Cebula zawiera sporo cynku, który zapobiega prostacie, dlatego cebuli nie powinno zabraknąć w diecie po czterdziestce:) Cebula jest  zaliczana do afrodyzjaków :)

Najbardziej skuteczna jest cebula zjadana na surowo. Gotowana cebula jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna.

A co mówi medycyna ludowa.
Pokrojoną w plastry na talerzyku cebulę  postaw w miejscu gdzie przebywasz, w nocy postaw ją przy łóżku. Jak traci zapach, to siekaj nową - wyciągnie chorobę z ciała. Cebula jest dobra na wszystko!


Cebulę powinno się jeść na bieżąco, tzn. nie spożywać resztek cebuli z poprzedniego dnia. Gdy przechowujemy ją surową w lodówce - absorbuje bakterie znajdujące się w tym wilgotnym środowisku oraz zapachy. Dlatego resztki cebuli nie są zdrowe, na drugi dzień. Nadkrojoną cebulę najlepiej wyrzucić. Cebulę nie należy przechowywać w lodówce, z ziemniakami - (nie lubią leżeć obok siebie). Warzywo najlepiej trzymać w suchym i chłodnym miejscu. 



Przeciwwskazania do stosowania cebuli:
- ciężkie przypadki choroby nerek i wątroby, 
- zapalenie jelit,  
- choroby przewodu pokarmowego, 
- niewydolność serca.

Cebulę pozbawimy ostrego smaku i zapachu jeśli w całości włożymy ją na chwilę do gorącej, a później do zimnej wody. Ręce nie będą pachniały cebulą jeśli przetrzemy je solą i umyjemy w chłodnej wodzie.

Możecie dużo płakać przy krojeniu cebuli, takie łzy są zdrowe.

Pozdrawiamy cebulowo i ze łzami w oczach!
serafjogin+Izabela Serenity


DIETY DLA ZDROWIA - SPRZĘT POMOCNY W TWOJEJ KUCHNI

DIETY dla ZDROWIA

PRODUKTY PRZYDATNE W TWOJEJ DIECIE