.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



SEZON DYNIOWY - odsłona I


Sezon dyniowy już otwarty ! - czas na królową jesieni - wspaniała dynia.

Jesień przybliża się do nas małymi krokami, mimo że wciąż mamy piękną ciepłą pogodę. Skończyły się już wakacje, nastał cudowny miesiąc wrzesień.  Już od 2 tygodni można  dostać tegoroczne wspaniałe dynie -  duże i małe, żółte, pomarańczowe, zielone, gładkie, karbowane i pasiaste o różnych kształtach. Jadalnych i ozdobnych gatunków dyni jest mnóstwo.

Jakiś czas temu odkryliśmy walory smakowe i zdrowotne dyni. Co roku o tej porze przyrządzamy te wspaniałości natury na różne sposoby.  Są to różne wersje placuszków dyniowych, dynia duszona z warzywami, dynia zapiekana, zupa z dyni, dżem z dyni, dynia kiszona, dynia w zalewie słodko-kwaśnej, sałatki z surowej dyni w wielu odsłonach :) Oczywiście pestki z dyni, które są bardzo wartościowe i zdrowe też się nie marnują, po umyciu i wysuszeniu prażę je lekko na patelni w łupinkach i zjadamy je jako przekąska lub jako dodatek do musli.

http://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.html
Królowa jesieni nasza cudowna DYNIA :) 


Dziś podajemy:
 SAŁATKA Z DYNI I ANANASA 
czyli nasza ulubiona. 

Do sałatki potrzebne będą:
dynia, ananas, marchewka, jabłko, cytryna, jogurt naturalny, 
kilka listków świeżej melisy, mięty, szałwii ananasowej.


http://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.html


http://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.htmlhttp://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.html

http://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.html

Dynię ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w kosteczkę, jeśli mam świeży ananas to kroje na nieregularne cząstki. Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Można też pokroić w kostkę lub talarki. Potartą dynię skrapiam cytryną by nabrała smaku i koloru, dodaję resztę posiekanych i potartych składników, czyli ananas, marchewkę i jabłko, wszystkie składniki mieszam i czekam chwilę aż puszczą cudowny świeży sok. 

Na koniec sałatkę z dyni dekoruję świeżymi listkami mięty, melisy i szałwii ananasowej. Zioła można dodać dowolne ulubione, które pasują do owocowo warzywnych sałatek - najlepiej z własnego ogródka lub doniczki. My używamy świeżych własnych ziół, które uprawiamy całe lato w  doniczkach na zewnątrz. Takie zioła mają cudowny świeży i niepowtarzalny aromat. Późną jesienią doniczki wracają z werandy do kuchni i tam cieszą oko i nadal pachną.


http://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.html

Nasza świeże aromatyczne zioła: 
bazylia ogrodowa, bazylia cytrynowa, melisa, mięta, szałwia lekarska, szałwia ananasowa, oregano, lubczyk, pietruszka naciowa, cykoria sałatowa.


Na koniec do sałatki z dyni dodaję trochę jogurtu naturalnego zmieszanego z pozostałym sokiem ananasowym, jeśli nie lubicie łączyć nabiału z owocami zjedzcie sałatkę samą - bez jogurtu i tak jest bardzo soczysta i smaczna, bo wszystkie starte i posiekane owoce i warzywa po chwili puszczają swój wspaniały i drogocenny sok.


http://oazamuzyczna.blogspot.com/2014/09/sezon-dyniowy.html
Oto nasza aromatyczna pełna smaku sałatka z dyni

Nasza sałatka z dyni i ananasa długo nie czekała, trafiła na talerzyki  zaraz gdy puściła pierwsze soki i cieszyła nasze kubki smakowe :) Smacznego !

Serafjogin+
Izabela Serenity