.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► 3 DNIOWA DIETA WEEKENDOWA - ODCHUDZAJĄCA - PŁASKI BRZUCH

Odchudzanie jest możliwe. Nie możesz dopiąć ulubionych dżinsów, bo twój brzuch wystaje, jakby ktoś go napompował? Czujesz się wzdęta. Czas na dietę bogatą w błonnik i pożyteczne bakterie, które pomagają w trawieniu pokarmów oraz zachowaniu uczucia lekkości. 


Dieta sposób na płaski brzuch.

 Wzdęcia to problem co drugiej kobiety w Polsce. Przyczynami tej krępującej dolegliwości bywają: zła gospodarka hormonalna, stres i błędy dietetyczne. Do tych ostatnich należy zbyt rzadkie jedzenie drobnych posiłków i nadmierne spożywanie takich produktów jak: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, mleko, napoje gazowane, słodycze, potrawy tłuste i smażone, pieczywo razowe oraz grube kasze (np. pęczak).

Dieta weekendowa zapobiega wzdęciom

Jaka powinna być dieta, dzięki której twój brzuch będzie płaski jak deska? Przede wszystkim lekkostrawna, bogata w błonnik przyspieszający przesuwanie się trawionego pokarmu oraz produkty dostarczające bakterii Lactobacilluss p. i Bifidobakterii. Zadaniem tych bakterii jest zmiana odczynu chemicznego jelit, a tym samym zahamowanie rozwoju tych szczepów bakterii, które odpowiedzialne są za produkcję gazów.

Dietę zacznij w piątek wieczorem i kontynuuj przez sobotę i niedzielę. Jedz niewielkie porcje - często i powoli, by uniknąć połykania powietrza, które potem gromadzi się w jelitach. Nie żałuj sobie napojów mlecznych fermentowanych (przy zakupie jogurtów zwracaj uwagę na termin przydatności do spożycia - im krótszy tym lepszy). Możesz jeść musy owocowe, przetarte warzywa oraz pić kompoty z suszu. Często sięgaj po wodę mineralną poprawiającą trawienie oraz siemię lniane ułatwiające perystaltykę jelit.


► Jadłospis na piątek

Pół godziny przed posiłkiem wypij napar z siemienia lnianego (wsyp łyżeczkę zmielonego siemienia do 1/2 szklanki gorącej wody),

Kolacja
pierogi z jagodami - 4 pierogi posyp łyżką otrąb pszennych
kanapka - kromkę chleba razowego (ok. 30 g) posmaruj łyżeczką margaryny, połóż 2 plastry chudego twarogu i 2 czubate łyżki musu z jabłek. Do picia herbatka owocowa lub ziołowa (rumianek, melisa) bez cukru, może być krótko parzona zielona herbata.

► Jadłospis na sobotę
20 minut przed porannym posiłkiem wypij 50 ml gorzkiej wody mineralnej, np. Wielka Pieniawa.

Śniadanie
kanapki - 2 kromki chleba graham posmaruj 2 łyżeczkami margaryny, przełóż pokrojonym pomidorem (obranym ze skórki), posyp szczypiorkiem lub ziołami.
2 jajka na miękko. Do picia szklanka soku pomarańczowego i kawa z mlekiem.

II śniadanie
mus owocowy - pół szklanki rozmrożonych malin zmiksuj z jogurtem naturalnym (150 g) i posyp łyżką otrąb.

Obiad
zupa jarzynowa - ugotuj pomidorową z makaronem (2-3 łyżki), zabiel jogurtem. filet z pstrąga - 150 g ryby posyp ziołami, upiecz lub ugotuj na parze, zjedz z gotowaną marchewką z groszkiem (ok. 100 g) posypaną łyżką otrąb oraz ugotowanym na sypko ryżem (pół torebki). Do picia kompot z jabłek.

Podwieczorek
sałatka z owoców - pokrój kiwi i mandarynkę, posyp łyżką otrąb pszennych (możesz dodać pół opakowania jogurtu).
20 minut przed wieczornym posiłkiem wypij pół szklanki naparu z siemienia lnianego (przepis patrz - jadłospis na piątek)

Kolacja
kanapki - 2 kromki chleba staropolskiego (ok. 70 g) posmaruj 2 łyżeczkami margaryny, przełóż 2 plastrami chudej wędliny np. szynkowej (ok. 40 g) i pokrojonym pomidorem (koniecznie bez skórki). Do picia herbatka owocowa, ziołowa lub zielona herbata.

► Jadłospis na niedzielę

Pół godziny przed posiłkiem wypij 50 ml gorzkiej wody mineralnej.

Śniadanie
kanapki - 2 kromki chleba pytlowego posmaruj 2 łyżeczkami margaryny.
pasta - ugotowane na twardo jajko pokrój w kostkę, wymieszaj a 50 g pokrojonego sera typu feta light oraz 4 posiekanymi rzodkiewkami, dopraw bazylią i pieprzem. Dodaj 2 łyżki jogurtu. Do picia szklanka soku z grejpfruta i filiżanka kawy z mlekiem.

II śniadanie
średni banan lub kiść winogron.

Obiad
talerz zupy - ugotuj zupę ogórkową, zabiel ją mlekiem (najlepiej dwuprocentowym).
pieczone mięso - plaster pieczonego schabu (ok. 100 g) zjedz z 2 łyżkami piure ziemniaczanego oraz duszonym szpinakiem (z 1/2 opakowania mrożonki). Do picia kompot z jabłek oraz śliwek lub szklanka soku brzozowego.

Podwieczorek
omlet - 2 jajka ubij z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki, wlej na patelnię i usmaż. Omlet zjedz z musem owocowym (2/2 szklanki jagód zmiksuj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką otrąb).
Pół godziny przed wieczornym posiłkiem wypij pół szklanki naparu z siemienia.

Kolacja
sałatka - 100 g tuńczyka (w sosie własnym) wymieszaj z drobno pokrojonymi ogórkiem kwaszonym i rzodkiewką, 2 łyżkami kukurydzy i odrobiną posiekanego szczypiorku. Dopraw do smaku ziołami, dodaj łyżkę majonezu. Sałatkę zjedz z grahamką. Do picia - herbatki owocowe.