.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA ANDERSONA - NIEŁĄCZENIA PRODUKTÓW

NIE ŁĄCZ WĘGLOWODANÓW I BIAŁEK A WYJDZIE CI NA ZDROWIE


Dieta Andersona to kolejna, zaraz po diecie dr Haya, popularna dieta niełączenia. Jadłospis w diecie Andersona został ułożony w taki sposób, aby nie zakłócić równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i wspomóc proces trawienia, a co za tym idzie - odchudzania. Sprawdź, jak wygląda jadłospis w diecie Andersona. Zobacz przykładowy jadłospis na tydzień w diecie niełączenia Andersona.

Jadłospis w diecie Andersona został ułożony w taki sposób, aby nie łączyć ze sobą produktów węglowodanowych z białkowymi. Zdaniem dietetyka, tylko w ten sposób organizm jest w stanie efektywnie spalać tkankę tłuszczową, a dieta Andersona jest skuteczna.



► Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 1

do godz. 12. - sok jabłkowy (250 ml), 1 banan
od godz. 12. do 16. - sok pomidorowy (250 ml), sałatka colesław (100 g)
od godz. 16. do 20. - pieczona pierś z kurczaka (ok. 200 g) z gotowanymi na parze brokułami (ok. 100 g)
Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 2
do godz. 12. - sok gruszkowy (250 ml), kiść winogron
od godz. 12. do 16. - sok z marchwi (250 ml), sałatka pomidorowa
od godz. 16. do 20. - surówka, 50 g ryżu (możesz wybrać także ziemniaki lub makaron)


► Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 3

do godz. 12. - sok pomarańczowy (250 ml), 2 gruszki
od godz. 12. do 16. - sok z marchwi (250 ml), sałatka pomidorowa
od godz. 16. do 20. - łosoś w warzywach na ostro (ok. 200 g)
Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 4
do godz. 12. - sok grejpfrutowy (250 ml), 1 pomarańcza
od godz. 12. do 16. - sok wielowarzywny (250 ml), brokuły gotowane na parze
od godz. 16. do 20. - ostra zupa pomidorowa z dodatkiem owoców morza (ok. 300 ml)

Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 5

do godz. 12. - sok pomarańczowy (250 ml), 3 plastry ananasa
od godz. 12. do 16. - sok pomidorowy (250 ml), kalafior gotowany na parze
od godz. 16. do 20. - pełnoziarnisty makaron Fettuccine (wstążki) w sosie brokułowym (ok. 200 g)


Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 6

do godz. 12. - sok winogronowy (250 ml), 200 g truskawek
od godz. 12. do 16. - sok pomidorowy (250 ml), karczochy gotowane na parze
od godz. 16. do 20. - spaghetti neapolitańskie (ok. 200 g)


Dieta Andersona - jadłospis. Dzień 7

do godz. 12. - sok wieloowocowy (250 ml), jabłko
od godz. 12. do 16. - sok pomidorowy (250 ml), chłodnik ogórkowy z koperkiem
od godz. 16. do 20. - indyk pieczony w ziołach(ok. 150 g)



Przepisy tworzące jadłospis w diecie niełączenia Andersona

Dieta Andersona zawiera przepisy kulinarne, które, zdaniem dietetyka, pozwolą nie tylko schudnąć, lecz także poprawić ogólny stan zdrowia. Przepisy, jakie oferuje dieta Andersona są bardzo różnorodne, ponieważ jedynym ograniczeniem w ich komponowaniu jest zasada niełączenia produktów węglowodanowych i białkowych. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie Andersona. Przepisy kulinarne, jakie oferuje dieta Andersona zostały podporządkowane podstawowej zasadzie: nie można łączyć produktów białkowych z węglowodanowymi. Sprawdź, jak wyglądają przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie niełączenia Andersona.

► Dieta Andersona: przepis na zupę pomidorową z owocami morza

500g mieszanki owoców morza
puszka krojonych pomidorów
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1/4 papryczki chili
świeża natka pietruszki
2 łyżki kukurydzy z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz

1. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili i smaż do czasu, aż czosnek się zarumieni. Następnie dodaj pomidory, przypraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
2. Rozmrożoną mieszankę owoców morza opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć je na patelnię razem z posiekaną natką i bulionem. Razem gotuj przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj kukurydzę i przypraw do smaku pieprzem.
3. Gotową zupę podawaj się z natką pietruszki.



► Dieta Andersona: przepis na łososia w warzywach na ostro

300 g łososia
1 bakłażan
1 cukinia
2  średnie marchewki
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 czerwone cebule
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz ziołowy: do smaku
kilka listków bazylii

Przygotowanie:
1. Umytego i osuszonego bakłażana pokrój w grubą kostkę. Następnie połóż na sicie i odstaw na pół godziny, po czym odciśnij.
2. Umyte warzywa pokrój na średniej wielkości kostkę, z wyjątkiem cebuli, którą należy drobno posiekać. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć przyprawy i czosnek. Smaż, uważając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodaj cebulę, mieszając i chwilę podsmażając. Potem dorzuć pokrojoną marchewkę. Całość podsmażaj ok. 5 min.
3. Na drugą patelnię wrzuć bakłażana, cukinię i paprykę. Obsmażaj ok. 2 minut. Podsmażone warzywa przełóż na patelnię z cebulą. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min. Dodaj pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Całość przykryj i duś ok. 10 min.
4. W międzyczasie przygotuj łososia: umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Następnie smaż z obu stronach do czasu, aż się zarumieni.
5. Uduszone warzywa przełóż na talerz. Na ich wierzch połóż kawałek łososia. Możesz go udekorować bazylią.


Dieta Andersona: przepis na spaghetti neapolitańskie

40 dag makaronu spaghetti
4 średnie dojrzałe pomidory
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera

Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron al dente, a następnie odcedź.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię w powłoką nieprzywierającą wrzuć pomidory, rozmaryn i czosnek. Całość duś pod przykryciem przez ok 5 min.
3. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Danie posyp startym parmezanem.