.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA ANTYHISTAMINOWA

► Dieta antyhistaminowa jest kuracją, którą najlepiej stosować w przypadku nietolerancji pokarmowych, które związane są jednocześnie z nietolerancją histaminy. Mimo to wiele osób stosuje tą dietę również ze względu na fakt, iż może być wykorzystywana przez ludzi ze skłonnościami do alergii. Kuracja ta ma ponadto właściwości przeciwzapalne.

► Wiele osób nie wie nawet o tym, że ma alergię na produkty bogate w histaminę. W przypadkach nietolerowania histaminy podstawowymi objawami są bóle głowy, bolesne miesiączki, zmiany skórne, niedomagania ze strony układu pokarmowego, zaburzenia rytmu serca, astma oskrzelowa, a także infekcje dotykające górne, jak i też dolne drogi oddechowe.

► Dieta działa na zasadzie diety eliminacyjnej, co oznacza, że nie uwzględnia w swym harmonogramie produktów bogatych w histaminę, a także tych, które wpływają na jej wydzielanie.

► W trakcie stosowania kuracji można spożywać wszystkie produkty oprócz tych, które wymienimy w liście produktów zakazanych. Dla osób, które cierpią na nietolerancję histaminy istotne jest również wykluczenie pokarmów, które zawierają je w mniejszych ilościach. Najlepiej jest wtedy spożywać produkty przedstawione poniżej:


ser ricotta, twaróg, śmietana, mleko,
wszelkiego rodzaju zboża i produkty z ich udziałem z wyjątkiem pszenicy,
warzywa i potrawy je wykorzystujące za wyjątkiem dyni, szpinaku, pomidorów, bakłażanu, kiszonek, fasolki czerwonej i soi,
owoce i przetwory takie jak winogrona, figi, jabłka, grejpfruty, gruszki, mango, kiwi, arbuz, rabarbar,
wszelkiego rodzaju mięsa,
jaja,
syropy klonowe, kukurydziane, miód, cukier, słodziki,
masło i oleje naturalne,
przyprawy oprócz zakazanych,
dopuszczalne jest spożywanie kawy, ale nie należy pić herbaty,
soda oczyszczona, żelatyna, proszek do pieczenia.


Produkty zakazane :  te, które zawierają dużą ilość histaminy.

sery twarde i wędzone,
pomidory, ketchup,
czekolada, kakao,
wina musujące i czerwone wina,
tuńczyk,
kiszonki,
salami i kiełbasy wykonane z surowego mięsa,
przyprawy takie jak ostra papryka, curry, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, cynamon.

Na liście produktów zakazanych znajdują się również te, które stymulują wydzielanie się histaminy w organizmie, to jest:

kiwi,
skorupiaki,
truskawki,
czekolada,
banany,
cytrusy.