.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA ANTYSTRESOWA

DIETA ANTYSTRESOWA - NA STRES I DEPRESJĘ



Stres towarzyszy każdemu z nas w życiu codziennym. Jak nie zajadać stresu i zadbać o prawidłowa dietę? W dzisiejszych czasach, stres jest niestety wpisany w nasze życie. Żyjemy szybciej, gonimy za karierą, bierzemy na siebie więcej obowiązków i... stresujemy się. Stres często bywa motywatorem, ale niekiedy odbija się na naszym zdrowiu, zadowoleniu z życia 



Życie w ciągłym napięciu nie sprzyja prawidłowemu żywieniu. Żyjąc w biegu i w stresie tracimy niezbędne składniki odżywcze oraz pogarsza się nasze samopoczucie. Różnie reagujemy na stres. Jedni w chwilach napięcia jedzą bez kontroli, inni natomiast wręcz odwrotnie – głodują. Zdrowa, prawidłowa dieta wpływa pozytywnie na nastrój oraz pozwala na zniwelowanie niektórych skutków stresu.


► Witaminy i minerały


Podczas stresu i niekontrolowanego objadania się powinniśmy sięgać po świeże warzywa i owoce. Dostarczają one znacznych ilości witamin i minerałów, których zawartość znacznie spada podczas okresu napięcia. Szczególnie pomocny w poprawie nastroju będzie kwas foliowy oraz flawonoidy.


W okresie wzmożonego napięcia stresowego tracimy duże ilości witaminy C. Stąd też zaleca się jadanie dużych ilości owoców cytrusowych oraz pomidorów, papryki czerwonej czy szpinaku.

Podczas stresu i niewłaściwej diety spada ilość witaminy B6, która odgrywa istotną rolę w procesie wytwarzania neuroprzekaźników serotoniny i dopaminy. Jeśli więc mamy problemy ze snem i koncentracją, czujemy się apatyczni i przygnębieni, to może być znak, że brakuje nam witaminy B6. 

Jej wysoką zawartość mają jaja, mięso, produkty zbożowe, ryby i warzywa (np. ziemniaki, kapusta, fasola, kalafior, marchew). Warto wiedzieć, że również witamina B6 ułatwia wchłanianie się magnezu w naszym przewodzie pokarmowym. Również inne witaminy z grupy B warunkują prawidłowe funkcjonowanie systemy nerwowego. Niedobór witaminy B1 objawia się zmęczeniem oraz zaburzeniami koncentracji i pamięci, a brak witaminy B12 prowadzi do apatii, stanów depresyjnych i lękowych, drażliwości.

Witaminę B1 znajdziemy kilku produktach w mięsie, drożdżach, orzechach, roślinach strączkowych, natomiast 

Witaminę B12 w rybach, jajach, wątróbce. 

Kolejnym ważnym składnikiem jest potas. Zmęczenie, nieregularne bicie serca, podenerwowanie, bolesne skurcze mięśni – to mogą być objawy niedostatecznej ilości potasu w naszej diecie. Najbogatsze źródła tego pierwiastka to morele, figi, banany, awokado, ziemniaki i pomidory.

W diecie antystresowej nie może zabraknąć także wapnia i żelaza. Wahania nastroju, stany depresyjne i bezsenność to często efekty niedoboru wapnia, choć taką prawidłowość bardzo rzadko bierzemy pod uwagę. Warto więc włączyć do codziennego jadłospisu produkty mleczne, ryby i soję

Żelazo z kolei znajdziemy w mięsie, roślinach strączkowych i rybach, a jego niedobór prowadzi do drażliwości, zmęczenia i apatii. 



Zanim sięgniemy po tabletki uspokajające, spróbujmy tak skomponować dietę aby poprawić sobie nastrój, może to wystarczy. Co zatem powinniśmy jeść w stresie?


► BANANY 
Zawierają m.in. sporo białka, jodu, potasu, magnezu, witamin C i PP. Białko banana wspomaga powstawanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Podobnie działają pomidory, ziemniaki, rzeżuchę i zboża. 

KAKAO 

Jest największym źródłem magnezu, zawiera też alkaloid - teobrominę. Magnez chroni przed meteoropatią, stanami lękowymi, rozdrażnieniem, poprawia koncentrację. Teobromina regeneruje organizm po wysiłku. Podobnie działają pestki dyni, kasze, orzechy. 

BURAKI 
Jest w nich dużo manganu i witamin z grupy B. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, dzięki nim łatwiej jest skoncentrować się w pracy, zawierają mangan, który uaktywnia enzymy potrzebne do przyswajania witamin z grupy B. 


ROŚLINY STRĄCZKOWE 

Wzbogacą organizm w cynk, fosfor i biotynę (witamina H). Regulują czynności centralnego układu nerwowego. Cynk chroni przed schizofrenią, biotyna przeciwdziała nastrojom depresyjnym. 


ZIEMNIAKI 

Zawierają dużo potasu. Obniżają ciśnienie, regulują rytm serca, likwidują bóle głowy wywołane stresem, uspokajają. zawierają potas, co jest bardzo istotne, bo stres obniża poziom potasu w organizmie. Podobnie działają też pomidory.

ORZECHY 
Znajduje się w nich kwas lanolinowy (zdrowy tłuszcz), selen, magnez, potas, fosfor. Likwidują poranną apatię, wzmacniają układ odpornościowy i zdolność koncentracji. 


► RYBY 

Są prawdziwym magazynem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza ryby morskie, które zawierają kwas omega-3). Wzmacniają układ nerwowy. Chronią no przed depresją i przed męczącą nadpobudliwością. 


DRÓB 

Jest w nim dużo witamin z grupy B oraz białka. Dzięki nim dostarczymy organizmowi naturalne antydepresanty (np. dopamina), dzięki białku - tyrozyna, aminokwas uczestniczący w wytwarzaniu hormonu szczęścia, czyli serotoniny. 


KASZA 

Zawiera sporo krzemu, miedzi, fosforu i witamin z grupy B. Wpływa kojąco na układ nerwowy, poprawia nastrój. 


PAPRYKA 

Zawiera bardzo dużo witaminy C, zwykle nietrwałej, która w tym warzywie nie traci swoich właściwości podczas gotowania. Witamina C uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres, dodaje sił w trudnych sytuacjach. To doskonały "poprawiacz” humoru. 

WODA
Zestresowani pijmy dużo wody! Stres sprzyja utracie wody, a nawet odwodnieniu. W tym czasie powinniśmy starać się dużo pić, ale nie kawy, która będzie nas dodatkowo odwadniać. Najbardziej polecana jest zwykła woda mineralna, która dodatkowo uzupełni organizm w składniki mineralne oraz napary herbat ziołowych lub owocowych.


Aby poprawić sobie nastrój nie tylko dobrze jest jeść zdrowe dla układu nerwowego produkty, należy unikać:

• Kawy w nadmiernych ilościach Po chwilowym ożywieniu będziesz rozdrażniony i bardziej podatny na stres. Kofeina utrudnia przyswajanie cennych dla ciebie witamin B, C oraz cynku, potasu i magnezu. 

• Alkoholu, bo odpręża na krótko i tylko pozornie, niekorzystnie działa na cały układ nerwowy. 

• Produktów zawierających rafinowany cukier, podobnie jak kofeina utrudniają wchłanianie przez organizm potrzebnych składników mineralnych. 

• Nasyconych kwasów tłuszczowych Znajdują się w tłustych potrawach mięsnych, nabiale także w chipsach i frytkach - powodują ospałość i rozdrażnienie.


PRZYKŁADOWE MENU:

Dzień I:

Śniadanie: chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem lub innymi ziarnami, dżem , powidła niskosłodzony, banan, woda mineralna, herbata ziołowa.

Drugie śniadanie: dowolne orzechy, migdały

Obiad: spaghetti lub inny makaron z pesto z dowolnych zielonych warzyw i ziół i parmezanem, herbata ziołowa.

Podwieczorek: świeżo wyciśnięty sok marchwiowo-brzoskwiniowy.

Kolacja: sałatka z tuńczyka, chleb razowy.


Dzień II:

Śniadanie: pieczywo pełnoziarniste, twarożek wiejski ze szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem, świeży sok owocowy, winogrona lub banan

Drugie śniadanie: grejpfrut lub morele świeże lub suszone.

Obiad: filet z ryby w ziołach, kasza gryczana, szparagi lub brokuły, woda mineralna.

Podwieczorek: garść migdałów, pełnoziarnisty herbatnik.


Kolacja: sałatka brokułowa, chleb pełnoziarnisty.


Życzę wszystkim jak najmniej stresu !!!