.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA BŁONNIKOWA Dr SIEGALA

DIETA BŁONNIKOWA Dr SIEGALA 

Dieta błonnikowa została stworzona przez dr Siegala w roku 1975. Twórca diety szukał sposobu na to, aby zatrzymać napady głodu u osób odchudzających się. Ciasteczka Siegala są tak dobrane, że zawierają aminokwasy, które pozwalają dłużej czuć sytość.

Dieta błonnikowa doktora Siegala polega na jedzeniu dużej ilości warzyw, owoców i zbóż z pełnego przemiału, czyli produktów zawierających duże ilości błonnika. Jest dietą, która eliminuje kalorie, ale także nie doprowadza do uczucia głodu. Reguluje przemianę materii. Jakie są zasady diety błonnikowej.


► Dieta błonnikowa - na czym polega ?


Dziennie należy spożyć 50 gramów błonnika, zawartego przede wszystkim w naturalnych zbożach i produktach zbożowych nieprzetworzonych (brązowy ryż, kasze), pieczywie razowym i z pełnego przemiału (ale polecane jest tylko to  na zakwasie), owocach i warzywach suszonych i świeżych. Jest to o wiele więcej niż wynosi spożycie w przeciętnej diecie, gdyż zazwyczaj spożywamy go od 15 do 25 g. 

Można jeść chude białe mięso lub chude ryby, a także chude przetwory mleczne w ilości od 60 do 80 g. Dopuszczalne jest używanie oliwy i masła, ale w bardzo niewielkich ilościach, jako dodatek.

Podczas trwania diety zabronione jest smażenie, alkohol, cukier, a także wszystkie napoje z dodatkiem cukru, wszelkie słodycze. Polecane jest używanie świeżych i suszonych ziół, przypraw i picie dużych ilości niegazowanej wody.

Dieta jest łatwa do stosowania. Można jeść do syta, ale potrawy nie są kaloryczne, więc szybko się chudnie. Błonnik w żołądku w połączeniu z płynem zwiększa swoją objętość i powoduje uczucie sytości, a ponieważ długo zalega w żołądku, więc to uczucie również długo się utrzymuje.  Błonnik oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie innych produktów.


Przeciwwskazania do stosowania diety błonnikowej

Choroby jelit i układu pokarmowego, gdyż dieta może prowokować wówczas wzdęcia spowodowane zatrzymaniem gazów, a w konsekwencji nieprzyjemny zapach z ust. Przy dłuższym stosowaniu diety błonnikowej mogą wystąpić niedobory wapnia, magnezu i żelaza.


Dieta błonnikowa - co jeść, żeby dostarczyć organizmowi minimum 30 g błonnika dziennie?

15-20 g gotowanych zielonych warzyw,

15–20 g świeżych surowych warzyw

jeden duży lub dwa małe owoce


Stosując dietę błonnikową, przede wszystkim należy zwiększyć ilość zjadanych w ciągu dnia produktów zbożowych. To mogą być płatki na śniadanie, albo brązowy ryż na obiad. Dobrym dostarczycielem błonnika są także tzw. suche warzywa, czyli nasiona fasoli, groch, soczewica (żeby nie mieć wzdęć należy dobrze je ugotować, a do gotowania dodać kminek). Owoców nie należy obierać ze skórki (oczywiście poza tymi, które koniecznie trzeba). Są one bogatym źródłem błonnika. Lepiej zjeść je w całości, niż pić soki owocowe.


Błonnik - jaką pełni rolę ? 

odgrywa ważną rolę w odchudzaniu. Aby zachować smukłą linię i zdrowie, trzeba dbać o odpowiednią ilość błonnika w codziennej diecie. Błonnik wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości, ale nie dostarcza kalorii. To dlatego dieta odchudzająca musi być bogata w błonnik.

Dieta odchudzająca powinna być bogata w błonnik z wielu powodów. Oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny – to naturalne substancje włóknikowe znajdujące się w pełnych ziarnach zbóż (razowym pieczywie, grubych kaszach, brązowym ryżu), warzywach i owocach (brokułach, marchwi, cytrusach, jabłkach). Produkty pełnoziarniste i otręby są bogate w błonnik nierozpuszczalny, zaś w warzywach i owocach jest więcej rozpuszczalnego. Błonnik nie dostarcza witamin ani mikroelementów, przyśpiesza gubienie kilogramów. Błonnik nierozpuszczalny (celuloza, ligniny), z którego zbudowane są ściany komórkowe roślin, działa jak wypełniacz. Wchłania wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza. Dzięki temu zmiękcza stolec, zwiększa jego objętość, przyśpiesza perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia. Nierozpuszczalne frakcje błonnika działają jak miotła. Wędrują przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym, eliminując zalegające resztki. Są niezastąpione w zwalczaniu przewlekłych zaparć, które często występują podczas odchudzania.

Błonnik daje uczucie sytości i zmniejsza nasz głód

Błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny) tworzy w jelitach galaretę. Wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany, dając poczucie sytości. Opóźnia też moment, w którym pokarm opuszcza żołądek. Zmniejsza głód i nie dostarcza kalorii, więc ułatwia odchudzanie. Ale to nie jedyny mechanizm wspomagający chudnięcie. Rozpuszczalne frakcje błonnika tworzą delikatny żel, który wypełnia żołądek i pokrywa ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego, spowalniając wchłanianie węglowodanów. To pozwala kontrolować stężenie cukru we krwi. Ten rodzaj błonnika pomaga także oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Najwięcej pektyn jest w skórce owoców i warzyw, gumy występują w roślinach strączkowych, orzechach, ziarnach zbóż.