Dieta Dalekiego Wschodu - bogactwo smaków i aromatów
Dieta Dalekiego Wschodu oferuje znacznie więcej. Filozofia diety orientalnej zakłada zachowanie odpowiednich proporcji między węglowodanami, białkiem a mikroelementami.
► Surowa ryba czyli sushi
Surowa ryba owszem, ale poza nią i miseczką ryżu z dodatkiem imbiru, azjatycka kuchnia oferuje znacznie więcej. To, co w podejściu do diety mieszkańców Dalekiego Wschodu najlepsze i najbardziej wartościowe to równowaga między dwiema energiami życiowymi – Yin i Yang. W odniesieniu do jedzenia, równowaga dotyczy przede wszystkim zachowanie odpowiednich proporcji między węglowodanami, białkiem a mikroelementami. Właśnie dzięki temu dalekowschodni styl żywienia gwarantuje szczupłą sylwetkę i długie, zdrowe życie. Dzięki ograniczeniu produktów wysokoprzetworzonych do niezbędnego minimum Chińczycy, Japończycy czy Koreańczycy są najlepiej chronionym przed chorobami cywilizacyjnymi narodem świata.
► Podstawą diety orientalnej są przyprawy
Smakuj każdy kęs. Dokładne przeżuwaj potrawy i używaj pałeczek zamiast tradycyjnych sztućców. To podstawowe zasady diety orientalnej, która pozwala pozbyć się dwóch-trzech kilogramów w ciągu tygodnia bez ryzyka utraty niezbędnych witamin i mikroelementów. A co ważne, podczas egzotycznego odchudzania nie będziesz odczuwać ani głodu ani bólu głowy czy typowego dla diet odchudzających osłabienia i rozdrażnienia. Nie ma tutaj męczącego liczenia kalorii, czy wystrzegania się alkoholu. Wbrew przeciwnie, kieliszek czerwonego wina dziennie jest zalecany jako jeden z najlepszych środków wspomagających trawienie oraz usprawniających krążenie. Do tego wszelkiego rodzaju kiełki (sojowe, rzodkiewki).
Najlepsze są oczywiście te wyhodowane we własnej kuchni, ale dla ułatwienia spokojnie możesz korzystać z tych gotowych, ze sklepu. Makaron pszenny zamień czym prędzej na sojowy czy z mąki ryżowej, a mięso na produkty z soi i tofu. Nie bój się chińskich grzybów, oleju sezamowego, sosu sojowego oraz całej masy przypraw. Zwłaszcza chili, curry i imbiru. Ten ostatni rozgrzewa, dodaje energii i przyspiesza spalanie tłuszczu.
► Przykładowy jadłospis
Śniadanie: filiżanka herbaty (czarnej, zielonej lub jaśminowej), świeże owoce (dozwolone są wszystkie, bez wyjątku, w dowolnej ilości)
Drugie śniadanie: jabłko lub gruszka, maślanka lub sok bez dodatku cukru
Obiad z produktów białkowych (do wyboru): ryba z jarzynami i imbirem, tofu z bazylią i białą fasolką
Podwieczorek: rodzynki, suszone owoce, świeże warzywa (np. kalarepka), orzechy, kefir, sok pomidorowy
Kolacja na bazie węglowodanów – mieszanka warzyw uduszona na oleju sezamowym, podana na makaronie ryżowym
► Najważniejsza w diecie jest równowaga między Yang a Yin
Zanim jednak sięgniesz po wszelkiego rodzaju azjatyckie specjały, zachwycisz się kruchością duszonego bambusa i mleczkiem kokosowym w wersji light, pamiętaj, że najważniejsza jest równowaga między pierwiastkiem męskim Yang a żeńskim Yin. Azjaci za dietetyczny pierwiastek Yang uznają wszystkie produkty białkowe, które jako takie powinny być spożywane każdego dnia, ale tylko rano i około południa. Tylko wówczas bowiem zapewniają nam koncentrację i energię, chroniąc przed zbędnymi kilogramami.
Pod żadnym pozorem nie należy łączyć ich z węglowodanami, którymi zarządza Yin. Węglowodany dozwolone są tylko wieczorem, kiedy mogą dostarczyć zasłużonego relaksu i ukojenia. Ale tak jak dwóch tych grup nie należy mieszać, tak ani jedna ani druga nie mają nic przeciwko dodawania o każdej porze dnia warzyw w różnej postaci, nabiału i przypraw. Wyjątkiem jest sushi. Tutaj ryba „wybacza” ryżowi, a ryż zgodnie wtapia się w liście alg.
Pod żadnym pozorem nie należy łączyć ich z węglowodanami, którymi zarządza Yin. Węglowodany dozwolone są tylko wieczorem, kiedy mogą dostarczyć zasłużonego relaksu i ukojenia. Ale tak jak dwóch tych grup nie należy mieszać, tak ani jedna ani druga nie mają nic przeciwko dodawania o każdej porze dnia warzyw w różnej postaci, nabiału i przypraw. Wyjątkiem jest sushi. Tutaj ryba „wybacza” ryżowi, a ryż zgodnie wtapia się w liście alg.