Dieta jajeczna – sposób na błyskawiczne odchudzanie
Dieta jajeczna jest dość restrykcyjna, monotonna i niezbyt zdrowa. Jeśli nie lubisz jajek, to o niej zapomnij. Spyta ktoś – to dlaczego o niej piszemy? Bo dieta jajeczna jest bardzo niskokaloryczna i błyskawicznie odchudza.
► Opracowali ją dietetycy z amerykańskiej Kliniki Mayo, która zajmuje się leczeniem otyłości. Dzięki diecie jajecznej możesz schudnąć nawet 5 kg w ciągu kilku dni. Twórcy zalecają jej stosowanie przez dwa tygodnie. Większość lekarzy i dietetyków uważa jednak, że w taki sposób można odżywiać się jedynie przez 3-5 dni.
Jak każda dieta ekspresowa jest zbyt restrykcyjna i po prostu szkodliwa. Dlatego też bezwzględnie zakazana jest dla osób z wysokim cholesterolem i chorą wątrobą. Po zakończeniu takiej monodiety spodziewaj się też efektu jo-jo.
► Właściwości odchudzające jajka
Jajko jest niskokaloryczne (ma ok. 70 kcal) i bogate w pełnowartościowe białko. Dietetycy potwierdzają właściwości odchudzające białka, które tylko niewielką część kalorii zamienia w tłuszcz i na długo zaspokaja apetyt. Jajko jest też bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K, zawiera m.in. magnez, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Na tym jednak kończą się jego zalety. Zdrowe osoby mogą jeść tylko 3-4 jajka tygodniowo. Za dużo w nich cholesterolu, który zawęża tętnice i powoduje choroby krążenia. Za mało też węglowodanów, które dostarczają energii.
► Skutki uboczne jajecznej monodiety
Wzrost cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko wystąpienia zakrzepów. Znikoma ilość węglowodanów może też powodować osłabienie i senność. Poza tym mogą pojawić się wymioty oraz wysypka, spowodowana zbyt dużą ilością białka.
► Zasady diety jajecznej
Przez kilka najbliższych dni twój jadłospis będzie składał się głównie z jajek. Mogą one obrzydnąć nawet najwierniejszym fanom. Codziennie musisz zjadać 6 jaj, tylko i wyłącznie ugotowanych na twardo.Pamiętaj, żeby nie gotować ich dłużej niż 10 minut. Po tym czasie białko staje się mniej strawne i traci sporo swoich składników odżywczych. Jajka powinnaś zjeść z jakimś tłuszczem, np. majonezem, olejem, oliwą albo masłem. Dziennie musisz wypijać 3 litry płynów wody, herbatek ziołowych lub owocowych, słabej czarnej herbaty i kawy. Jadłospis możesz wzbogacić owocami i warzywami. Jeśli nie będziesz mogła już patrzeć na jajka, zastąp je piersią z kurczaka na kolację ale tylko ostatniego dnia diety. Powinnaś jeść tylko trzy posiłki w ciągu dnia.
► Przykładowy jadłospis w diecie jajecznej
Śniadanie:
2 jajka na twardo, jeden grejpfrut
Obiad:
2 jajka na twardo, sałatka jarzynowa (np. z marchewki, jabłka i selera albo pomidory z oliwą).
Kolacja:
2 jajka na twardo, jedno jabłko lub pomarańcza
► Dieta jajeczna to prawdziwa torpeda.
Efekty widać już po kilku dniach. Całość opracowali amerykańscy dietetycy z kliniki Mayo, w ramach planu zwalczania otyłości. Istnieje kilka wersji diety jajecznej, jednak bazę stanowią jaja, które są głównym źródłem białka. Należy je spożywać gotowane na twardo, 3 razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Zdaniem dietetyków kurze jajka to skarbnica substancji odżywczych, witamin i minerałów. Są niskokaloryczne (ok. 70 kcal) i zawierają pełnowartościowe białka, które są całkowicie przyswajane przez nasz organizm. Proteiny te przyspieszają metabolizm, a co za tym idzie – spalanie tłuszczów. Warto też pamiętać, iż jedno żółtko zawiera spore ilości witaminy A, B1, B12, D, ryboflawiny oraz kwasu foliowego.
► Węglowodany to podstawa
Dieta oparta wyłącznie na białku i tłuszczach spowodowałaby kłopoty z przemianą materii, zmęczenie i zły nastrój. Dlatego tak ważne są odpowiednio dobrane węglowodany. Do diety dorzucamy więc warzywa i owoce, które mają dodatkowy wpływ na pobudzenie przemiany materii. Ponadto są niskokaloryczne i stanowią idealne źródło cennego błonnika, który oprócz poprawy perystaltyki jelit, hamuje uczucie głodu.
► Ile jajek dziennie ?
W diecie jajecznej zaleca się spożywanie do 6 jaj dziennie, gotowanych na twardo przez nie dłużej niż 10 minut. Cały cykl odchudzania powinien trwać nie krócej niż dwa tygodnie i być restrykcyjnie przestrzegany. Dodatkowo powinniśmy wypijać do 3 litrów wody mineralnej lub zielonej herbaty dziennie, bowiem wspomaga to wypłukiwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii. Raz na kilka dni wolno nam ugotować rybę lub pierś z kurczaka. Pierwsze efekty widać już po kilku dniach – w zależności od predyspozycji organizmu można zrzucić nawet do pięciu kilogramów. Warto jednak pamiętać, iż powrót po kilku tygodniach stosowania diety jajecznej do normalnego jedzenia, może spowodować efekt jojo.
► Wady diety jajecznej
Oprócz niewątpliwej utraty wagi, dieta jajeczna może mieć jednak skutki uboczne. Niektóre z osób stosujących tę dietę, skarżyły się na bóle głowy, omdlenia, poczucie rozbicia czy kłopoty z metabolizmem. Powodem jest zbyt mała ilość kalorii, którą dostarczamy naszemu organizmowi, przez co zmuszony jest on do korzystania z zapasów energii czyli wzmożonego spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy też, że żółtko zawiera sporo cholesterolu, co może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Zanim więc zdecydujemy się na dietę jajeczną, skonsultujmy ją z naszym lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza jeśli mamy kłopoty z układem krążenia.