Japońska dieta niskokaloryczna dr Igora Błagoobrazowa:
jadłospis na 13 dni
jadłospis na 13 dni
Niskokaloryczna dieta japońska, którą proponuje dr Igor Błagoobrazow, neurolog i specjalista medycyny naturalnej, autor programu Oddychaj i chudnij, to restrykcyjny program dietetyczny trwający 13 dni. Dr Błagoobrazow proponuje jego stosowanie osobom, które chcą uregulować przemiannę materii. Na czym polega ta dieta japońska? Jak wygląda jadłospis w tej diecie?
Dieta japońska, proponowana przez dr Igora Błagoobrazowa, neurologa i specjalistę medycyny naturalnej, to 13-dniowa odchudzająca dieta niskokaloryczna z ograniczeniem węglowodanów, jednak tak skomponowana, by nie osłabiać organizmu. Podstawowym zadaniem diety japońskiej jest uregulowanie przemiany materii.
► Dieta japońska: produkty zakazane przez 13 dni
Na trzynaście dni wyrzucamy ze swojego jadłospisu: makarony, słodycze, cukier, mleko, śmietanę, majonez, większość tłuszczów, mięsne buliony oraz sól. Dozwolone są warzywa, zielenina, owoce (oprócz fig, bananów, rodzynek i winogron), zupy warzywne, twaróg (100 g dziennie), twardy ser (50 g dziennie), jedna szklanka kefiru dziennie oraz gotowane mięso i ryby. Zamiast słodyczy jemy morele: surowe lub suszone (pamiętajmy, by kupować je w sklepach ekologicznych – będą wtedy wolne od dodatku siarki i olejów mineralnych), ale w ograniczonej ilości.
► Dieta japońska: jadłospis na 13 dni
» 1. dzień
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy i dwa suchary
Obiad: 2 jaja na twardo, do tego sałatka z kapusty gotowanej z niewielkim dodatkiem oleju (bardzo dobrze jeśli jest to olej lniany). Do tego szklanka soku pomidorowego.
Kolacja: Ryba gotowana z dodatkiem ziół.
» 2. dzień
Śniadanie: takie samo jak pierwszego dnia
Obiad: Ryba gotowana z dodatkiem sałatki ze świeżej kapusty doprawionej odrobiną oleju
Kolacja: 200 g gotowanej wołowiny (np. na parze) oraz 1-2 szklanki kefiru.
» 3. dzień
Śniadanie: takie samo jak pierwszego i drugiego dnia
Obiad: Jeden kabaczek pokrojony w plastry i podsmażony na oleju oraz surowe jabłko
Kolacja: 2 jaja na twardo plus 200 g gotowanej wołowiny oraz sałatka ze świeżej kapusty doprawiona odrobiną oleju
» 4. dzień
Śniadanie: to samo co do tej pory
Obiad: jajo na twardo plus 2 ugotowane marchwie skropione olejem i 15 gram twardego sera
Kolacja: dwa jabłka
» 5. dzień
Śniadanie: surówka z jednej surowej marchwi skropiona sokiem z cytryny
Obiad: jedna duża ugotowana ryba plus szklanka soku pomidorowego
Kolacja: dwa jabłka
» 6. dzień
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy i dwa sucharki
Obiad: kawałek gotowanego kurczaka plus sałatka ze świeżej kapusty lub marchwi
Kolacja: dwa jaja na twardo z sałatką ze świeżej marchwi skropionej olejem
» 7. dzień
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy i 2 sucharki
Obiad: 200 g ugotowanej wołowiny i dwa jabłka
Kolacja: trzy dowolnie wybrane owoce (oprócz bananów, winogron i rodzynek)
» 8. dzień
Menu dnia 6
» 9. dzień
menu dnia 5
» 10. dzień
menu dnia 4
» 11. dzień
menu dnia 3
» 12. dzień
menu dnia 2
» 13. dzień
menu z dnia 1
Od 14. dnia zaczynamy stopniowo wprowadzać normalną dietę
Rano pieczywo z serem lub jajkiem, musli z jogurtem i suszonymi owocami, na obiad gotowane mięso lub rybę z warzywami, na kolację warzywa z makaronem (pełnoziarnistym) lub owoce. Przez cały tydzień jedzenie powinno być lekkostrawne, najlepiej gotowane. W następnych tygodniach wracamy do normalnej diety, pamiętając jednak, by była ona zgodne z piramidą żywienia czyli jej podstawą powinny być produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce. Kilka razy w tygodniu możemy jeść mięso i nasiona roślin strączkowych.
Pamiętamy o codziennej, jednak niewielkiej dawce produktów mlecznych – najlepiej kefiru, jogurtu lub maślanki. Unikamy słodyczy zastępując je suszonymi owocami.