.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA KAPUŚCIANA - PREZYDENCKA

Dieta kapuściana zwana  prezydencką lub Kanadyjska



► Dieta kapuściana, przez specjalistów zaliczana do diet błyskawicznych, nabrała dużej popularności dzięki prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu. Podobno to właśnie dzięki stosowaniu tej diety były prezydent błyskawicznie zrzucił kilogramy, co mogło nawet przechylić szalę wyborczego zwycięstwa na jego stronę. Dzięki niemu dieta kapuściana zyskała więc przydomki diety Kwaśniewskiego lub diety prezydenckiej, chociaż znana jest też pod nazwą diety kanadyjskiej.

► Dieta kapuściana, jak sama nazwa wskazuje, opiera się głównie na kapuście, ale na szczęście dla lubiących urozmaicone posiłki, nie tylko. Podczas stosowania diety Kwaśniewskiego można jeść świeże owoce (oprócz bananów na początku diety), warzywa (oprócz strąkowych), produkty mleczne, niewielkie ilości chudego mięsa i ryż. Szczególnie ten ostatni element należy do wyjątkowych. W wielu innych dietach nie można go spożywać. Podczas stosowania diety kapuścianej nie powinniśmy jeść soli, słodzić napojów, smażyć potraw na tłuszczu. Możemy pić kawę, herbatę oraz soki owocowe. Bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości wody mineralnej każdego dnia stosowania diety Kwaśniewskiego.

► Dieta kapuściana: przykładowe menu - wersja A

Dzień 1

śniadanie – zupa kapuściana
drugie śniadanie – warzywa
obiad – zupa kapuściana
podwieczorek – owoc
kolacja – woda mineralna lub sok owocowy

Dzień 2

śniadanie – warzywa
obiad – zupa kapuściana
kolacja – 2 ziemniaki w mundurkach z masłem

Dzień 3

śniadanie – zupa kapuściana
drugie śniadanie – owoce
obiad – warzywa
podwieczorek – owoce
kolacja – mała porcja zupy kapuścianej

Dzień 4

śniadanie – zupa kapuściana
drugie śniadanie – 2 banany
obiad – 2 banany
kolacja – 2 litry mleka bez tłuszczu

Dzień 5

śniadanie – zupa kapuściana
obiad – 200 g chudego mięsa
kolacja – 6 pomidorów

Dzień 6

śniadanie – zupa kapuściana
obiad – 200 g chudego mięsa
kolacja – warzywa

Dzień 7

śniadanie – zupa kapuściana
obiad – brązowy ryż z warzywami
kolacja – woda mineralna lub sok owocowy



► Dieta kapuściana - jadłospis na siedem dni - wersja B

Dzień pierwszy: zupa + surowe owoce (ok. 70 dag w kilku małych porcjach), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado

Dzień drugi: zupa + warzywa (ok. 1 kg w kilku porcjach), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków

Dzień trzeci: zupa + owoce (ok. 1/2 kg), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado + warzywa (ok. 70 dag), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków

Dzień czwarty: zupa + dwie szklanki odtłuszczonego mleka + dwa, trzy banany

Dzień piąty: zupa + pierś kurczaka (ok. 25 dag) gotowana lub grillowana bez tłuszczu + pomidory (1/2 kg)

Dzień szósty: zupa + filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z pół łyżeczki oleju + zielone warzywa (ok. 1/2 kg), na przykład brokuły, sałata

Dzień siódmy: zupa + warzywa (ok. 1/2 kg), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków + gotowany ciemny ryż (ok. 1 szklanki)



Dieta kapuściana - przepis na odchudzającą zupę warzywną

Dieta kapuściana pozwala schudnąć 4-5 kg w tydzień. To dobry wstęp do dalszego odchudzania. Dieta polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty. Są one bogatym źródłem witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Oto przepis na odchudzającą zupę z kapusty.

Dieta kapuściana reguluje pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie i dzięki temu powoduje spadek wagi nawet o pięć kilogramów w ciągu kilku dni. Ponieważ jednak dieta jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie można jej stosować dłużej niż tydzień. 
Podstawowym daniem jest zupa kapuściana, w której dominuje włoska kapusta (łatwiej strawna niż biała). Można ją jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni. 

W czasie stosowania diety trzeba również pić dużo niegazowanej wody - co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodyczne oraz cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, chude mleko i drób, które pojawiają się jednak dopiero od piątego dnia kuracji. Dieta jest łatwa do stosowania nawet dla zabieganych. Zupy możemy bowiem ugotować więcej, przelać do ćwierćlitrowych słoików i zabierać  ze sobą, np. do pracy - jest smaczna również na zimno. Stosując tę dietę, nie odczuwa się głodu, ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale potem poczujemy przypływ energii. Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty paru kilogramów, po ukończeniu diety trzeba ograniczyć dzienne spożycie kalorii, najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn.


Składniki:

główka kapusty włoskiej (do 1,5 kg)
5 świeżych pomidorów (lub1/2 litra przecieru pomidorowego)
2 papryki: zielona i czerwona
3 duże cebule
2-3 gałązki selera naciowego
3 litry wody
kostka bulionu warzywnego
Przyprawy:
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
pół łyżeczki kminku
łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, kostkę bulionową, wlej wodę, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut
pomidory delikatnie natnij, przelej wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę
z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka
warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut
gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.



 Tak jak w przypadku każdej diety, nie ma gwarancji że dieta Kwaśniewskiego zadziała dobrze u Ciebie. Przed rozpoczęciem tej czy jakiejkolwiek innej kuracji powinieneś skonsultować się z lekarzem!