.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA NORWESKA

Dieta norweska jest podobna do diety kopenhaskiej. W zamian za samodyscyplinę i konsekwencję oferuje drastyczny spadek wagi.


Oczywiście znaczne spadki wagi oznaczają, że dieta norweska jest dietą podwyższonego ryzyka, podobnie jak inne rygorystyczne kuracje takie jak dieta kopenhaska, dieta oczyszczająca dr Mai Błaszczyszyn czy inne diety oczyszczające, dieta 1000 kalorii, dieta raw food czy dieta koktajlowa.

Przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej zawsze warto udać się do lekarza, skonsultować się z nim, a nawet wykonać podstawowe badania. Dla osób, które mają jakieś problemy ze zdrowiem, a mogą o tym często nie wiedzieć, dieta norweska może być bardzo szkodliwa i doprowadzić do przeciągających się problemów ze zdrowiem. W myśl zasady lepiej zapobiegać niż leczyć, warto ubezpieczyć się wizytą u lekarza.

Dieta norweska: zasady

Podczas stosowania diety norweskiej należy rygorystycznie przestrzegać jadłospisu i jeść tylko to, co obejmuje. Jeśli przerwiemy dietę, musimy zacząć ją od początku, ale nie szybciej niż w ciągu roku od jej przerwania! Dieta norweska powinna trwać dokładnie dwa tygodnie. W tym czasie jemy trzy posiłki dziennie: śniadanie, drugie śniadanie i obiad. Niestety nie wolno nam jeść kolacji. Jajka, które w diecie odgrywają ważną rolę muszą być ugotowane na twardo lub miękko. Podczas stosowania diety norweskiej powinniśmy także pić dużo niegazowanej wody mineralnej, wskazane jest nawet do 2 litrów dziennie. Niestety całkowicie zrezygnować musimy z masła, oleju, śmietany i soli.

Dieta norweska: jadłospis

Śniadanie

W poniedziałki jemy grejpfruta, 3 jajka i popijamy herbatą lub kawą bez cukru. Od wtorku do niedzieli jemy o 1 jako mniej.

Drugie śniadanie

W poniedziałki i wtorki jemy grejpfruta i 2 jajka. Pijemy kawę lub herbatę. W środę zamiast grejpfruta do jajek jemy szpinak gotowany z łyżką jogurtu. W czwartek jemy surówkę z warzyw, grejpfruta oraz pijemy kawę lub herbatę. W piątek 1-2 jajka, szpinak i kawa lub herbata. W sobotę sałatka owocowa, w niedzielę duży plaster zimnego mięsa drobiowego, pomidor i grejpfrut.

Obiad

W poniedziałek na obiad jemy 3 jajka, surówkę warzywną, kromkę chleba. We wtorek gotowane mięso wołowe, pomidor, seler naciowy, ogórki. W środę 2 kotlety z kurczaka lub indyka, pomidor, seler naciowy, ogórki. W czwartek 1-2 jajka, ser biały, szpinak i kromka chleba. W piątek ryba i surówka warzywna. W sobotę wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone. W niedzielę zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut. Do obiadów możemy pić kawę lub herbatę.

Dieta norweska: efekty

Stosując dietę norweską można podobno stracić nawet 10 kg w ciągu 14 dni. Ma to być rezultat rzekomego przyspieszania przemiany materii przez tę kurację odchudzającą. To naprawdę imponujący wynik, ale trzeba pamiętać, że tak duża utrata wagi jest sporym szokiem dla organizmu.

► Dieta norweska: opinie

Przymierzając się do diety norweskiej warto pamiętać, że to radykalna kuracja, a takie rozwiązania mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Krytycy diety przypominają także, że dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 10 jajek tygodniowo, co stoi w sprzeczności z jadłospisem diety norweskiej. Często podnoszone są także wątpliwości co do pochodzenia tej diety. Podobno naukowcy na uniwersytecie, na którym dieta norweska miała powstać… nic o niej nie wiedzą i wcale jej nie przygotowywali. 

Dietetycy twierdzą także, że wbrew temu co twierdzą zwolennicy diety, wcale nie przyspiesza ona przemiany materii, a tak naprawdę ją… zwalnia. Przeciwnicy diety norweskiej twierdzą, że spadek wagi odbywa się ze względu na utratę wody i masy mięśniowej. Oczywiście są jednak osoby, które pomimo negatywnych opinii stosują dietę norweską i są zadowolone z jej efektów.