.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA przy HELICOBACTER PYLORI

► Dieta przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Dzięki właściwemu żywieniu, możesz zmniejszyć ból żołądka, który jest głównym objawem infekcji, i przyspieszyć proces usuwania bakterii z organizmu. Poznaj zasady diety przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Sprawdź, co można, a czego nie można jeść podczas przyjmowania leków eliminujących bakterię.

► Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori powinna wspierać proces leczenia farmakologicznego, którego celem jest usunięcie bakterii H. pylori z żołądka. Powinna także pomóc obniżyć poziom kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego, który jest odpowiedzialny za większość dolegliwości związanych z zakażeniem H. pylori. Celem tej diety jest bowiem także umożliwienie regeneracji błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Zasady diety przy zakażeniu Helicobacter pylori

Osoby zmagające się z bakterią H. pylori powinny regularnie spożywać posiłki. Pod żadnym pozorem nie można dopuścić ani do uczucia głodu (pusty żołądek produkuje duże ilości kwasu solnego), ani do przejedzenia, którego skutkiem także jest nadprodukcja drażniącego żołądek kwasu. Dlatego przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny.

Należy spożywać min. 4-6 małych posiłków dziennie, aby nie obciążać żołądka. Posiłki należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs (najlepiej, aby wszystkie posiłki były dobrze ugotowane i rozdrobnione, a najlepiej przetarte). Pierwszy posiłek powinien być zjedzony krótko po przebudzeniu, a ostatni nie później niż 2-3 godziny przed snem. Najlepiej, aby posiłki były gotowane w wodzie i na parze, duszone bez podsmażania i pieczone w foli.

Należy przyjmować 2-3 l płynów w ciągu dnia, najlepiej pomiędzy posiłkami. Nie należy popijać w czasie posiłku oraz pół godziny przed i godzinę po jedzeniu (w tym ostatnim przypadku może to powodować cofanie treści żołądkowej do przełyku). Możesz pić nie tylko wodę mineralną, lecz także zieloną herbatę (ale tylko słabą) czy herbatki ziołowe (z rumianku i dziurawca) oraz kawę zbożową z mlekiem, a także zupy warzywne. Zaleca się, aby napoje miały umiarkowaną temperaturę.


Dieta przy zakażeniu H. pylori - co można jeść?

1. Produkty bogate w białko, wiążące nadmiar soku żołądkowego
jajka
mleko (najlepiej zsiadłe)
słodka śmietanka
masło

2. Produkty, które neutralizują bakterię H. pylori
sok żurawinowy
zielona herbatę
czosnek, cynamon
ryby, orzechy włoskie (tłuszcze omega-3)

3. Warzywa i owoce, a zwłaszcza brokuły (podobno zmniejszają one ilość bakterii w żołądku).

4. Mięso: chude wędliny i delikatne mięso (najlepiej drobiowe)

5. Przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, pieprz ziołowy lub biały (odrobina!), cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, koperek, natka pietruszki, anyżek.

6. Pozostałe:
olej roślinny
siemię lniane 
sucharki
kasza manna
słodycze: biszkopty, lody mleczne
Po zakończeniu leczenia farmakologicznego, można stopniowo wprowadzać do jadłospisu  inne produkty i zacząć powracać do w pełni zbilansowanej diety.
To ci się przydaTo ci się przyda


Dieta przy zakażeniu H. pylori - czego nie można jeść?

1. Produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, tj.:
mocne wywary mięsna i warzywne
potrawy smażone
napoje gazowane
alkohol
kawa ii mocna herbata
ostre przyprawy

2. Produktów wzdymających: warzywa kapustne i strączkowe.

3. Produktów bogatobłonnikowych: ciemne pieczywo, surowe warzywa, owoce.

4. Produktów tłustych:
tłuste gatunki mięs i wędlin
podroby
produkty wędzone
peklowane
smażone
konserwy mięsne
ryby marynowane, solone

5. Produktów węglowodanowych:
ciasta z kremem
słodycze zawierające alkohol
czekolada
cukierki
dżemy
marmolady itp.