► Ryż swe uznanie u osób odchudzających się zawdzięcza temu, że jest niezwykle lekkostrawny. Dieta, której jest bazowym składnikiem nie zawiera dużo kalorii. Pozwala ona zrzucić około 1 kilograma w przeciągu zaledwie tygodnia. Jest to więc dosyć bezpieczne.
► Sama dieta dostarcza niewiele, bo około 1000 kalorii dziennie. Ponadto spożywanie wyłącznie ryżu może skutkować wywołaniem choroby beri-beri. Dlatego też wzbogaca się ją innymi produktami, głównie warzywami i owocami, które są bogate w witaminę B1.
Do tej grupy należą:
warzywa
owoce, białe, chude mięso
produkty zbożowe grubego przemiału
rośliny strączkowe
drożdże
orzechy
słonecznik
ryby
► Dodatkami do ryżu mogą być:
jogurt naturalny
jarzyny (z wyłączeniem brokuł i szpinaku)
ryba (ugotowana lub usmażona we folii)
owoce (z wyłączeniem cytrusów)
gotowane mięso
lekkostrawna zupa z odrobiną mięsa
► Dieta Ryżowa - oprócz zwykłych posiłków należy pić kawę czarną, wodę niegazowaną, herbatę gorzką (ewentualnie z cytryną) i soki przecierowe. Najlepiej nie jeść już nic po godzinie 17.00. Co do ilości, to nie ma ściśle określonych norm, byle zmieścić się w 1000 kalorii.
► Przykładowy jadłospis
I śniadanie: ugotowany ryż z dodatkiem chudego jogurtu i owoców, gorzka herbata.
II śniadanie: 2 kromki ciemnego chleba, 1 plaster chudej wędliny, sałata zielona, jabłko.
Obiad: ugotowany ryż z częścią ugotowanej piersi z kurczaka, niezbyt gęsty sok warzywny.
Podwieczorek: sałatka przygotowana z groszku, fasolki, kukurydzy, chudego jogurtu - przyprawiona ziołami.
Kolacja: ryż zapieczony z cynamonem i kawałkami jabłek.
Ryż jest bardzo popularny na całym świecie. W regionach, gdzie stanowi on podstawę żywienia, ludzie są przeważnie szczupli. Jego historia sięga aż pięciu tysięcy lat. W Polsce natomiast najbardziej popularny jest długoziarnisty ryż biały oraz brązowy (zawiera więcej witamin, ponieważ nie jest tak dokładnie poddawany obróbce mechanicznej).