.....Zostań z Bogiem, Jezusem i Duchem Świętym!.....



► DIETA wg. GRUP KRWI

Wszystkie osoby, które szukają programu żywieniowego dopasowanego do indywidualnych potrzeb organizmu, powinny zainteresować się niezwykle skutecznym i bezpiecznym planem, jakim jest dieta zgodna z grupą krwi. 


Nie istnieje jedna, uniwersalna metoda, która pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy przy jednoczesnym korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Krew jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na samopoczucie, odporność na stres i zapotrzebowanie na takie a nie inne produkty. Dlatego oczywiste jest, że warto wybrać dietę, która jest idealnie dopasowana do naszej grupy krwi.

► Dieta grup krwi jest programem żywieniowym będącym odpowiedzią na potrzeby naszego organizmu. Plan ten opracowało dwóch lekarzy (ojciec i syn) James oraz Peter D’Adamo. Ich metoda w krótkim czasie zdobyła uznanie nie tylko dietetyków i ekspertów żywieniowych, lecz także osób, które ją zastosowały.

► Zgodnie z założeniami diety grup krwi, ludzie dzielą się na reprezentantów grupy 0, A, AB oraz B. Dla osób przyporządkowanych do danej kategorii, istnieje szereg produktów wskazanych, zakazanych i neutralnych. Stosowanie diety zgodnej z grupą krwi jest niezwykle proste – spożywamy produkty polecane i obojętne, zaś unikamy zabronionych. Program będzie tym skuteczniejszy, im bardziej restrykcyjnie będziemy podchodzić do powyższego założenia.

Dieta zgodna z grupą krwi pomoże nam nie tylko zrzucić zbędny tłuszczyk, lecz także utrzymać nową wagę bez wystąpienia efektu jojo. Metoda ta nie skupia się tylko i wyłącznie na poprawie naszej figury – jej stosowanie dla wielu osób stanowi właściwie zdrowy sposób odżywiania i życia. Ponieważ założenia diety uwzględniają skłonność do zapadania na charakterystyczne dla danej grupy krwi choroby, jej stosowanie umożliwia nam życie w zdrowiu poprzez unikanie popularnych schorzeń, zarówno tych niegroźnych, jak i wyjątkowo poważnych.

Dieta zgodna z grupą krwi - utrata kilogramów ?

Jak jednak, dzięki metodzie lekarzy D’Adamo, możliwa jest utrata zbędnych kilogramów? Odpowiedź jest prosta – ograniczamy lub zupełnie wykluczamy z naszego menu produkty źle trawione i toksyczne, które w przeciwnym razie powodowałyby odkładanie się tłuszczu w naszym ciele. Dieta zawiera wszelkie niezbędne składniki odżywcze i jest prawidłowo zbilansowana, dzięki czemu tracimy na wadze stopniowo, lecz z długotrwałym efektem. Warto także dodać, że program żywieniowy zgodny z daną grupą krwi pozwala na dłużej zachować młodość i sprawność poprzez spowolnienie procesów starzenia.



CHARAKTERYSTYKA POSZCZEGÓLNYCH GRUP KRWI

Dieta dla grupy krwi 0

Grupa krwi 0 jest najstarszą i najczęściej występującą grupą krwi. Pierwsi jej reprezentanci żyli przeszło 40 tysięcy lat p.n.e., a żywili się upolowaną zwierzyną i roślinami. Ponieważ współcześni posiadacze grupy krwi 0 odziedziczyli po przodkach sprawny układ odpornościowy i trawienny oraz siłę fizyczną, zaleca się im wprowadzenie diety bogatej w proteiny.

Dieta krwi Stosowanie programu żywieniowego obfitującego w białka może grozić nadkwasotą. Dlatego też, praktykując dietę odpowiednią dla grupy krwi 0, dobrze jest jeść także dużo warzyw i owoców. Dzięki omawianemu tutaj programowi żywieniowemu można nie tylko stracić zbędne kilogramy, lecz także zapobiegać wystąpieniu 

charakterystycznych dla grupy 0 chorób i schorzeń, a w szczególności:

zapalenia jelitowego, artretyzmu, zespołu przewlekłego zmęczenianietolerancji produktów mlecznych i białek roślinnego pochodzenia
niskiemu poziomowi hormonu tarczycy


Szczegółowe zalecenia dla grupy krwi 0, które powinny stosować reprezentanci najstarszej grupy krwi.

mięso, ryby, owoce morza - białka bez wątpienia powinny stanowić podstawę menu. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i spalanie tłuszczów.

Produkty wskazane:  to w szczególności baranina, jagnięcina, cielęcina, halibut, dorsz, łosoś. Żywność neutralna to taka, która nam nie zaszkodzi, więc możemy ją spożywać bez ryzyka przybierania na wadze czy negatywnych skutków zdrowotnych. Należy do niej m.in. indyk, kaczka, kurczak, karp, flądra, kraby, krewetki czy kałamarnica. 

Wśród produktów odradzanych: reprezentantom grupy krwi 0 znajduje się szynka, bekon, gęś, sum, ośmiornica i marynowany łosoś.
nabiał i jaja - to produkty, których przedstawiciele grupy krwi 0 powinni raczej unikać. 

Pozwolić sobie można:  na klarowne masło, czyli gee, naturalne jogurty, kozi ser, mozzarellę czy tofu. Odradza się zaś spożywanie maślanek, kefirów, śmietany, lodów i różnego rodzaju serów żółtych.
orzechy i pestki - stanowią dobre źródło białka, lecz nie powinny dominować w menu nad mięsem. 

Jeśli podczas stosowania diety grup krwi zależy nam przede wszystkim na utracie zbędnych kilogramów, orzechów i pestek lepiej jest unikać, gdyż zawierają dużo tłuszczu.

oleje i tłuszcze - najbardziej zaleca się stosowanie olejów zawierających tłuszcze Omega 3, które wspomagają proces wydalania. Jeśli zależy nam na prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz odpowiednim poziomie cholesterolu, warto sięgnąć po olej z siemienia lnianego. Odradza się zaś olej kukurydziany czy bawełniany.

rośliny strączkowe i fasole - fasola posiada wiele korzystnych właściwości – jest pomocna w leczeniu wrzodów a także wzmacnia przewód pokarmowy. Dlatego właśnie jest ona szczególnie polecana (jednak jako produkt o drugorzędnym znaczeniu) reprezentantom grupy krwi 0. Oprócz fasoli, można bez obaw jeść bób, zielony groszek, ciecierzycę. Odradza się zaś spożywanie soczewicy i fasoli kidney.

zboża, pieczywo, makarony i ziarna - to produkty, które osoby z grupą krwi 0 powinny wykluczyć z jadłospisu, gdyż są bogate w uniemożliwiające prawidłowe wchłanianie pożywienia lektyny, co w efekcie może powodować tycie. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na orkisz, dmuchany ryż, kaszę, makaron z karczocha, dziki ryż czy jęczmień. Jeśli chodzi o pieczywo, dopuszczalny jest chleb esseński i chleb Ezekiela. 

Produkty niewskazane to m.in. pszenica i pieczywo pszenne, kiełki pszenicy, mąka pszenna, chleb pełnoziarnisty, płatki kukurydziane i owsianka.

warzywa i owoce - stanowią doskonałe źródło błonnika i przeciwutleniaczy. Reprezentacji grupy krwi 0 mogą bez obaw sięgać po brokuły, cykorię, czosnek, por, szpinak, pietruszkę, sałatę rzymską, śliwki, figi i morele. Wśród produktów neutralnych znajduje się cukinia, marchew, koper, ogórki, rzodkiewka, sałata lodowa, agrest, arbuz, banan, brzoskwinia, kiwi, jabłko, maliny, porzeczki, wiśnie. 

Odradza się zaś spożywania kalafiora, kukurydzy, pieczarek, ziemniaków, truskawek, pomarańczy, mandarynek i jeżyn.

przyprawy i dodatki - niektóre produkty, takie jak curry, kurkuma czy pietruszka wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego. Przykładem neutralnych przypraw i dodatków jest m.in. bazylia, mięta, miód, musztarda, sos sojowy. 

Odradza się spożywanie cynamonu, ketchupu, marynat i białego pieprzu.

napoje - zaleca się picie dużych ilości wody mineralnej, herbaty z mięty czy lipy oraz soku ze śliwki i wiśni. Reprezentanci grupy krwi 0 mogą sobie pozwolić właściwie na każdy sok warzywny. Nie zaleca się picia mocnego alkoholu, napojów gazowanych oraz kawy.



Dieta dla grupy krwi A

Grupa krwi A wykształciła się u rolniczych plemion, które prowadziły osiadły tryb życia w większych grupach a żywiły się głównie roślinami. Dzisiejsi przedstawiciele tej grupy powinni stosować wiec dietę bogatą w nieprzetworzone i obfitujące w proteiny produkty. Dzięki temu można nie tylko utrzymać prawidłową wagę, lecz także wzmocnić system odpornościowy oraz unikać charakterystycznych dla grupy A chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca czy rak.

Dieta krwi Reprezentantów omawianej tutaj grupy charakteryzuje niski poziom kwasu żołądkowego, przez co niezbyt dobrze trawią oni nabiał i białka. Nabiał jest odradzany także ze względu na fakt, że spowalnia on metabolizm. Jednakże, zastąpić go można z powodzeniem rybami oraz tofu. Oczywiście, osoby posiadającą grupę krwi A mogą od czasu do czasu zjeść mięso, lecz najlepiej, jeśli jest ono gotowane lub duszone i jak najmniej przetworzone.


Szczegółowe zalecenia dla grupy krwi A.

mięso, ryby, owoce morza - wiemy już, że mięso powinno być stopniowo wyeliminowane z menu osób posiadających grupę krwi A. Możemy je jednak z powodzeniem zastąpić rybami będącymi doskonałym źródłem tłuszczów omega i białka. Azotany zawarte w wędlinach i parówkach mogą przyczynić się do rozwoju raka żołądka. Jeśli sięgniemy po mięso, najlepiej, jeśli będzie to drób (indyk lub kurczak). Dla kobiet z grupą krwi A szczególnie wartym uwagi produktem są jadalne ślimaki, czyli winniczki. Zawierają one lektyny, dzięki którym można skutecznie zapobiegać rakowi piersi. Z ryb szczególnie poleca się karpia, dorsza, łososia, makrelę i pstrąga. Można sięgnąć także po krewetki, kałamarnice, kraby czy węgorza. Odradza się spożywanie suma, ośmiornicy, ryb wędzonych i marynowanych.

nabiał i jaja - mleko i jaja to produkty źle trawione przez reprezentantów grupy krwi A. Można je z powodzeniem zastąpić kefirem, zsiadłym mlekiem, sojowym serem i sojowym mlekiem. Wśród produktów obojętnych znajdują się jogurty, ser kozi, feta i mozzarella. Z menu najlepiej jest wykluczyć lody, masło, parmezan, serek wiejski, sery żółte i brie.
orzechy i pestki - orzechy włoskie a także pestki dyni i słonecznika są doskonałym źródłem białka dla osób reprezentujących grupę krwi A. Na uwagę zasługują też orzeszki ziemne, których lektyna pomaga zwalczać raka.

 W tej grupie produktów niezalecane są jedynie orzechy brazylijskie , orzechy nerkowca i pistacje.

oleje i tłuszcze - w szczególności zaleca się spożywanie (w formie dodatku do sałatek) oliwy z oliwek, gdyż obniża ona cholesterol a także wspomaga trawienie. Innym zalecanym produktem z tej grupy jest olej z siemienia lnianego. Dopuszcza się też stosowanie oleju z wątroby dorsza i rzepakowego, zaś odradza – olej kukurydziany, sezamowy czy bawełniany.
rośliny strączkowe i fasole - stanowią, obok orzechów i pestek, kolejne dobre źródło protein dla osób z grupą krwi A. Na szczególną uwagę zasługuje fasola sojowa – jej lektyny chronią przed nowotworami. Dobrze jest także sięgać często po fasolę czarną, zieloną i pinto, a od czasu do czasu po fasolę białą, bób i groszek. W tej grupie, wśród produktów zakazanych, znajduje się fasola czerwona i ciecierzyca.

zboża, pieczywo, makarony i ziarna - to produkty, które są dobrze tolerowane przez przedstawicieli grupy krwi A. Podobnie jak w przypadku mięsa, tutaj także obowiązuje zasada doboru jak najmniej przetworzonej żywności. Produkty szczególnie wskazane to m.in. amarant, kasza, gryka, wafle ryżowe, chleb esseński i chleb Ezekiela, chleb z mąki sojowej, owies, makaron i mąka ryżowa. Bez obaw można też jeść jęczmień, owsiankę, płatki kukurydziane, chleb bezglutenowy i orkiszowy, 100% chleb żytni, ryż, mąkę orkiszową i jęczmienną. 

Odradza się mąkę białą i pełnopszenną, angielskie grzanki, chleb wieloziarnisty, pszenicę i ziemniaki.

warzywa i owoce - zaleca się, aby warzywa stanowiły główny składnik diety osób z grupą krwi A. Są one bogate w minerały, witaminy i antyutleniacze. Właściwie, nie ma żadnych warzyw, których reprezentanci omawianej grupy krwi powinni unikać. Spośród owoców, najlepiej wybierać alkaiczne. Neutralizują one pochodzący ze zbóż kwas w tkance mięśniowej. Bogate w witaminę C kiwi i grapefruit skutecznie zapobiegają rakowi żołądka. 

Niewskazane owoce to banan, mango, pomarańcza i rabarbar. Wszystkie inne można spożywać bez obaw o zdrowie i figurę.
przyprawy i dodatki - w tej grupie produktów szczególnie zaleca się te, które bazują na soi, gdyż przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego reprezentantów grupy krwi A. Dobrze jest też sięgać po czosnek, melasę, imbir i musztardę. Unikać zaś należy octów, żelatyny, marynat, majonezu i ketchupu. Wszelkie inne przyprawy i dodatki są neutralne dla osób z grupą A.

napoje - osoby z grupą krwi A powinny rozpocząć dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z dodatkiem cytryny. Napój ten wspomaga wydalenie zgromadzonego przez noc w przewodzie pokarmowym śluzu. Dobrze jest sięgać po sok ananasowy, marchwiowy, winogronowy, wino czerwone, zieloną herbatę i rumianek. Odradza się picie napojów gazowanych, soku pomidorowego i pomarańczowego, piwa oraz alkoholi destylowanych.


Dieta dla grupy krwi B

Grupa krwi B powstała około 10 tysięcy lat p.n.e. w regionie Himalajów, skąd rozprzestrzeniła się dalej dzięki wędrówkom ludów mongolskich. Ich dieta była bogata w mięso i produkty mleczne. Mongołowie charakteryzowali się silnym układem immunologicznym i wysoką odpornością będącymi efektem dostosowania się do ciężkich warunków klimatycznych. Dzisiejsi posiadacze grupy krwi B mają wiele powodów do zadowolenia – ich dieta jest najmniej restrykcyjna i mogą oni sobie pozwolić praktycznie na wszystkie rodzaje produktów. Reprezentanci tej grupy krwi jako jedyni w pełni tolerują mleko i jego przetwory. Spośród produktów, które są odradzane potomkom mieszkańców Himalajów, najważniejsze to kurczak i pomidory.

Dieta krwi Choroby, na które w szczególności podatni są posiadacze grupy krwi B to:

cukrzyca
schorzenia układu krążenia
infekcje wirusowe
schorzenia nerek
syndrom chronicznego zmęczenia

Stosując dietę zgodna z grupą krwi można nie tylko wystrzec się wyżej wymienionych problemów zdrowotnych, lecz także wypracować i utrzymać wymarzoną wagę.

mięso, ryby, owoce morza - chociaż nie ma przeszkód, aby przedstawiciele grupy B spożywali białko pochodzenia zwierzęcego, nie zaleca się im jednak zawierającego nietolerowaną lektynę kurczaka. Szczególnie polecane gatunki mięsa to baranina i jagnięcina – przyspieszają one przemianę materii. Warto sięgać także po zawierające wysokogatunkowe proteiny i kwasy omega 3 ryby, a w szczególności halibuta, flądrę, dorsza, łososia czy makrelę. 

Osoby z grupa krwi B powinny unikać spożycia skorupiaków (zawierają nietolerowane przez organizm lektyny), gęsi, kaczki, wieprzowiny, karpia, tuńczyka czy pstrąga tęczowego.

nabiał i jaja - wraz z udomowieniem zwierząt, na talerzach dawnych mieszkańców Himalajów pojawił się nabiał. Dzisiejsi potomkowie pierwszych przedstawicieli grupy krwi B mogą bez obaw spożywać jaja, mleko i produkty na nim bazujące. Szczególnie poleca się jogurty, kefiry, chude mleko, serek wiejski, mozzarellę i fetę. 

Unikać należy właściwie tylko sera amerykańskiego, sera typu blue i lodów.

orzechy i pestki - obok mięsa i ryb, ta grupa produktów jest dobrym źródłem białka. Trzeba jednak pamiętać, że lektyny zawarte w niektórych pestkach i orzechach zaburzają produkcję insuliny. Dlatego też, lepiej unikać orzechów nerkowca, pistacji, orzeszków pini, pestek dyni, słonecznika i sezamu. 

Wśród produktów neutralnych znajduje się masło migdałowe, migdały, orzeszki liczi, orzech włoski, kasztany jadalne i masło sezamowe.


oleje i tłuszcze - w tej grupie produktów szczególnie poleca się spożycie olejów zawierających kwasy omega (np. olej lniany) oraz jednonienasyconej oliwy z oliwek – wspomogą one pracę układu trawiennego. Unikać należy oleju rzepakowego, sezamowego, słonecznikowego i bawełnianego, gdyż zawierają one osłabiające układ pokarmowy lektyny.

rośliny strączkowe i fasole - w tej grupie szczególnie poleca się spożycie fasolki Limańskiej, fasoli navay i fasoli nerkowatej ze względu na dużą zawartość białka roślinnego. Można też sięgać bez obaw po bób, fasolkę szparagową, zielony groszek i czerwoną fasolę. Lepiej zaś unikać fasoli czarnej, ciecierzycy, groszku czarne oczko i soczewicy.

zboża, pieczywo, makarony i ziarna - głównym zaleceniem dotyczącym tej grupy jest unikanie, w miarę możliwości, pszenicy i produktów ją zawierających. Jej lektyny mogą zaburzyć spalanie tłuszczu i zmniejszyć wydolność insuliny. Jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, warto odstawić kukurydzę i grykę. Lepiej unikać także żyta – lektyny w nim zawarte są przyczyną zawałów i chorób krwi. Do listy produktów raczej odradzanych lub wymagających ograniczenia można zaliczyć także ryż i makarony. Jeśli mamy ochotę na pieczywo, najlepszym wyborem będzie chleb esseński, chleb Ezekiela oraz pieczywo chrupkie jak np. Wasa.

warzywa i owoce - niewiele produktów z tej grupy można definitywnie odradzić, a są to: mogące powodować niewydolność żołądka pomidory, kukurydza, powodujące alergię oliwki oraz kilka gatunków raczej rzadko spotykanych owoców (np. kokos, granat, opuncja). Właściwie wszystkie nie wymienione wyżej warzywa i owoce można jeść bez obaw, a w szczególności poleca się bogate w magnez warzywa zielone (brokuły, sałaty), marchew, pietruszkę, buraki, pomocny w przypadku wzdęć ananas oraz śliwki, winogrona, banany i papaję.

przyprawy i dodatki - reprezentanci grupy krwi B powinni sięgać po raczej ostre przyprawy. Wyjątkiem jest tutaj zawierający źle tolerowane lektyny pieprz. Dobrze jest także ograniczyć cukier, a zupełnie wykluczyć z menu ketchup, żelatynę i cynamon. Wszystkie inne przyprawy i dodatki są obojętne, więc można je spożywać bez obaw.

napoje - osobom z grupą krwi B zaleca się wypicie z rana soku warzywnego lub owocowego z dodatkiem łyżki lecytyny i oleju lnianego. Taki napój pomoże wyraźnie wzmocnić układ immunologiczny. Dobrze jest także sięgać po większość gatunków herbat ziołowych (jak np. szałwia, żeń-szeń). Alkohole pijmy raczej sporadycznie, najlepiej tolerowane jest piwo i wino. Odradza się sok pomidorowy, napoje gazowane, wodę sodową i destylowane alkohole.



Dieta dla grupy krwi AB

Powstała około 1500 lat temu poprzez genetyczne połączenie grupy A i B, grupa AB jest najmłodszą i najbardziej rzadką spośród czterech podstawowych rodzajów krwi. Można ją określić jako zintegrowanie zarówno najlepszych, jak i najgorszych cech dwóch grup podstawowych, jednakże jej reprezentanci często wykazują cechy charakterystyczne tylko dla grupy A, lub tylko dla grupy B. Właśnie dlatego zaleca się im poznanie reguł dotyczących zarówno grupy A, jak i B.

Dieta krwi Choroby i schorzenia, na jakie szczególnie podatni są przedstawiciele grupy AB to m.in.:

cukrzyca
rak
choroby układu sercowo-naczyniowego

Dzięki zastosowaniu diety zgodnej z grupą krwi, można nie tylko wystrzegać się wyżej wymienionych problemów zdrowotnych, lecz także zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać nową wagę. Jakie są wiec zalecenia dotyczące żywienia się osób z grupą krwi AB? Mówiąc najogólniej, należy jeść jak najwięcej produktów polecanych dla osób z grupą A i B, zaś wystrzegać się produktów odradzanych tym grupom. Wyjątkiem od tej reguły są niewskazane dla osób z grupą A i B pomidory, które posiadacze krwi AB mogą jeść bez żadnych ograniczeń. Jednym z ważniejszych zaleceń dotyczących diety AB jest unikanie mięsa, gdyż, podobnie jak przedstawiciele grupy A, osoby z grupą AB wytwarzają mało kwasów żołądkowych trawiących odzwierzęce białka. 

Poniżej prezentujemy bardziej szczegółowe zasady komponowania menu dla osób z grupą AB.

mięso, ryby, owoce morza - jak już wiemy, mięso jest raczej odradzane osobom z grupą krwi AB. Jeśli się na nie zdecydujemy, najlepiej jest sięgnąć po jagnięcinę, baraninę, królika lub indyka. Kurczak zaś może powodować zaburzenia krwi i układu pokarmowego, więc dobrze jest z niego zrezygnować. W celu zapobiegania rakowi żołądka, warto odstawić mięso zawierające konserwanty oraz wędzone. Osoby z grupą AB powinny czerpać białko z ryb i owoców morza (np. łosoś, makrela, pstrąg). 

Spośród tej grupy produktów odradzana jest właściwe tylko flądra i sola a także krewetki, ośmiornica i marynowany śledź.


nabiał i jaja - nabiał, w szczególności pod postacią kefirów, jogurtów i niskotłuszczowej śmietany jest jak najbardziej zalecany przedstawicielom grupy krwi AB. Niektóre osoby mogą go jednak źle tolerować z powodu nadmiernej produkcji śluzu. Wtedy produkty te należy po prostu odstawić. W tej grupie odradza się spożywanie maślanki, masła, lodów i parmezanu.
orzechy i pestki - powinno się je spożywać sporadycznie, w małych ilościach, gdyż zawierają hamujące insulinę lektyny. W tej grupie produktów szczególnie polecane są orzeszki ziemne, które wzmacniają odporność. Bez obaw można spożywać także kasztany, orzechy włoskie, migdały, orzeszki pini pistacje. 

Wśród produktów odradzanych dla grupy krwi AB są m.in. orzechy laskowe, pestki dyni i mak.

oleje i tłuszcze - w tej grupie produktów szczególnie polecana jest obniżająca poziom cholesterolu we krwi oliwa z oliwek. Bez obaw można też sięgnąć po olej rzepakowy, olej z wątroby dorsza czy olej z siemienia lnianego. Odradza się spożywanie oleju słonecznikowego, bawełnianego, kukurydzianego i sezamowego.

rośliny strączkowe i fasole - ogólnie rzecz ujmując, posiadacze grupy krwi AB reagują dobrze na tę grupę produktów. Jednakże, niektóre fasole (Limańska, nerkowata i czarna) zawierają niekorzystne lektyny, więc należy się ich wystrzegać. Szczególnie polecanym produktem jest soczewica – pozwala bowiem zwalczać raka dzięki zawartości antyutleniaczy.

zboża, pieczywo, makarony i ziarna - to produkty, na które reprezentanci grupy krwi AB reagują raczej dobrze. W szczególności poleca się spożycie ziaren amarantu (przeciwdziałają rakowi okrężnicy), żyta, otrębów ryżowych, prosa, chleba z brązowego ryżu, chleba esseńskiego, chleba Ezekiela, pieczywa typu Wasa, ryżu. Od czasu do czasu można sięgnąć po makaron, białą mąkę, chleb wieloziarnisty i przetwory z pszenicy.

 Odradza się zaś grykę, mąkę kukurydzianą, kaszę, bułki kukurydziane i kaszę gryczaną.


warzywa i owoce - związki fitochemiczne zawarte w warzywach pomagają zapobiegać wystąpienia chorób serca i nowotworów. Dlatego też warto po nie sięgać jak najczęściej. Osoby z grupą krwi AB mogą wybierać spośród wielu gatunków warzyw, jednak jest też kilka, których należy unikać, m.in. awokado, karczoch amerykański, kukurydza, papryka, rzodkiewka i czarne oliwki. Podobnie jak reprezentanci grupy A, posiadacze omawianej tutaj grupy powinni sięgać zwłaszcza po owoce alkaiczne (winogrona, śliwki, jagody). Nie poleca się zaś guawy, mango, granatów i pomarańczy.

przyprawy i dodatki - osoby z grupą krwi AB powinny stosować sól morską zamiast zwykłej soli kuchennej. Nie tylko pomaga ona utrzymać wagę, lecz także korzystnie wpływa na serce i układ odpornościowy. Warto sięgać także po curry, będący naturalnym antybiotykiem czosnek, pietruszkę i chrzan. Wśród produktów odradzanych znajdują się marynaty, ocet, pieprz, ketchup, żelatyna i kapary.

napoje - najlepiej, jeśli po przebudzeniu osoby z grupą AB będą pić wodę z dodatkiem soku z cytryny – oczyści ona organizm ze śluzu i wspomoże trawienie. Korzystnie, zwłaszcza na układ odpornościowy, zadziałają także ziołowe herbaty. Inne polecane napoje to sok z wiśni, winogron, grapefruitowy i wszelkie soki warzywne. Z menu lepiej wykluczyć napoje gazowane, sok pomarańczowy i czarną herbatę.