.....WITAM CIĘ RADOŚNIE W WIBRACJACH MIŁOŚCI, SZCZĘŚCIA I OBFITOŚCI.....

Kochaj i akceptuj siebie w każdym wieku. Każdy moment życia jest dobry.

► DIETA ZASADOWA








DIETA ZASADOWA TO SPOSÓB NA ODKWASZENIE ORGANIZMU !!!



Zwolennicy diety zasadowej (inaczej zwanej alkaliczną) przekonują, że ich sposób odżywiania jest optymalny dla zdrowia, ponieważ również odczyn ludzkiej krwi jest zasadowy. Niestety typowa dieta człowieka Zachodu opiera się na produktach o odczynie kwaśnym: na mięsie, nabiale, cukrze, pieczywie, ciastkach, kawie i alkoholu. Niewłaściwe z ludzką naturą odżywianie prowadzi do problemów układu trawiennego, nerwowego i zaburzeń krążenia.

Równowaga kwasowo - zasadowa organizmu powinna być zachowana jeśli pH krwi wynosi 7,35 – 7,45. Odchylenia od tej normy prowadzą do zasadowicy i kwasicy, czyli najprościej mówiąc groźnych chorób związanych z nieodpowiednim pH krwi.


Dieta zasadowa przywraca równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Jeśli nie jesteście pewni, czy dieta zasadowa- alkaliczna jest dla was, odpowiedz sobie na kilka prostych pytań. Dowiesz się, jakie są objawy zakwaszenia organizmu, czym grozi zakwaszenie organizmu i czy dieta zasadowa jest dla ciebie. Dieta zasadowa to sposób na odkwaszenie organizmu. Dzięki odpowiednio dobranym produktom możesz przywrócić swojemu organizmowi właściwą równowagę kwasowo-zasadową.






Jakie mogą być oznaki zakwaszenia organizmu ?


Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, osłabienie fizyczne i psychiczne,  to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi. 


Jakie mogą być skutki zakwaszenia organizmu !

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.



► Dieta zasadowa polega na stopniowej zmianie proporcji produktów kwasowych i alkalizujących w codziennym jadłospisie. Produkty zasadowe wg zaleceń diety alkalicznej powinny zajmować 70 - 80% twojej diety. Do produktów kwasowych, tych, których dieta zasadowa nie toleruje zalicza się białka zwierzęce, jajka, cukier, mąkę, płatki owsiane, ryż, kaszę jęczmienną, makaron i „złe tłuszcze”. Wysoki odczyn kwasowy ma również czarna kawa, herbata, alkohol i nikotyna.





Dieta zasadowa a właściwie jej jadłospis powinien składać się przede wszystkim z :
  • warzyw – najlepiej zielonych, surowych, lub gotowanych na parze;
  • owoców – surowych, najlepiej grejpfrutów i cytryn, które mają silne działanie alkalizujące;
  • kiełków roślinnych;
  • migdałów, orzechów laskowych, ziaren słonecznika i dyni (ziarna namoczone przed spożyciem zwiększają swoją zasadowość)
  • soi – w postaci kiełków, mleka, lub tofu.

Tabela produktów zasadowych


WARZYWAOWOCEBIAŁKAPRZYPRAWYINNESŁODZIKI
lucernajabłkajajapieprz chiliocet jabłkowystewia
jęczmieńmorelebiałko serwatkowecynamonświeże soki
burakiawokadopiersi kurczakacurrywoda mineralna
kapustabananytwarógimbirmelasa
marchewjagodyjogurtziołasoki warzywne
kalafiorjezynymigdałygorczycaprzetworzone produkty mleczne
selerczereśniekasztanysól morskamleko organiczne
botwinaświeży kokostofuzielona herbata
ogórekporzeczkisiemię lnianeziołowa herbata
jadalne kwiatysuszone figi, daktylekasza jaglanakombucha
bakłażanwinogronanasiona dyni
kisozne warzywagrejpfrutnasiona słonecznika
czosnekarbuznasiona kiełków
zielona fasolamelon
zielony groszekcytryna
kapustalimonki
kalarepanektarynki
sałatapomarańcze
groszekbrzoskwinie
rzepagruszki
brukselkaananas
dyniarodzynki
rzeżuchamaliny
szparagirabarbar
pietruszkapoziomki
paprykatruskawki
kiełkimandarynki
kabaczkiowoce tropikalne
rzodkiewka
pomidory
rukiew
otręby pszeniczne
ziemniaki
grzyby



Tabela produktów kwasowych



WARZYWAOWOCEZBOŻANABIAŁORZECHY I
MASŁA
MIĘSO i OWOCE
 MORZA
soczewicaborówkaamarantusmleko sojowenerkowcebekon
oliwkiprzetwory i konserwy owocoweotręby owsianemasłostrączkiwołowina
przetwory z kabaczkówżurawinapieczywosery żółtemasło orzechowemałże
ziemniakiśliwkiskrobia zbożowalodyorzeszki ziemnekarp, dorsz, łosoś, tuńczyk
czarna fasolaherbatnikimrożone mlekotahinijagnięcina
ciecierzycamąkaorzechy włoskiehomar
soczewicamakaronyostrygi
zielony groszekkluskiwieprzowina
czerwona fasolaowsiankakrólik
mleczko ryżowequinoakrewetki
biała fasolaryżindyk
sojaciastka ryżowedziczyzna
żytoostrygi
orkiszcielęcina
pszenica
OLEJE I TŁUSZCZESŁODZIKIALKOHOLEINNE
olej z awokadocukierpiwokeczup
masłosyropy zbożowelikierykakao
oleje zbożowespirytuskawa
olej lnianywinomusztarda
oliwa z oliwekpieprz
olej sezamowynapoje
olej słonecznikowyocty
aspiryna
tytoń




► Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez). Patrząc na potencjalny ładunek zasadowy pokarmów jako szczególnie polecane w diecie odkwaszającej należy wyróżnić warzywa łodygowe i liściaste, w drugiej kolejności owoce warzyw, warzywa korzeniowegrzybynastępnie bulwyświeże owoceorzechy. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu dobrze jest jeśli 80% diety stanowią produkty zasadotwórcze, a tylko 20% produkty kwasotwórcze

Chcąc zneutralizować niekorzystne działanie nadmiernej ilości kwasów w organizmie, zwiększ w diecie ilość produktów dostarczających substancji zasadowych (alkalizujących organizm). Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny czyli zasadowy. 



► Które produkty odkwaszają nasz organizm ?

W codziennej diecie uwzględnij :
  • warzywa łodygowe i liściaste, np. seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, cykoria, sałata, roszponka, kapusta, rukola;
  • jednymi z lepiej alkalizujących produktów są kiełki, więc nie obawiaj się dodawać ich do sałatek tworząc ulubione kompozycje;
  • postaw na pomidorki koktajlowepaprykę, ogórkibakłażany, cukinie i warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, buraki, seler, pasternak, rzodkiewka, imbir);
  • substancji zasadotwórczych dostarczysz również jedząc ziemniaki, 
  • również alkalizująco działają owoce (jabłka, banany, melony, gruszki, truskawki,itp. ),
  • mleko i produkty mleczne oraz pijąc niegazowaną wodę mineralną;
  • nie zapominaj o aromatycznych ziołach takich jak szczypiorek, pietruszka, majeranek, tymianek, koper, oregano, gorczyca, kminek, papryka.
Unikać należy produktów będących dostawcami kwasów oraz tych, które nie zawierają kwasów, ale powodują ich powstawanie w przemianach metabolicznych w organizmie !






► Dieta zasadowa: produkty dozwolone

Te produkty powinny stanowić 80 procent twojego talerza:
Wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, owoce, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe, mleko jaglane, mleko kokosowe, naturalne soki owocowe przygotowane ze świeżych warzyw, najlepiej w domu, naturalny miód (nieprzetworzony).



Dieta zasadowa: które produkty powodują zakwaszenie organizmu

Produkty, które powodują zakwaszenie organizmu, wcale nie muszą być kwaśne ani mieć kwaśnego odczynu. Żywność kwasotwórcza to ta, która ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Które produkty są kwasotwórcze i powinnaś ich unikać, chcąc zachować równowagę kwasowo-zasadową?

Dieta zasadowa wyklucza niektóre produkty zakwaszające, a spożycie części z nich jedynie ogranicza, tak by nie stanowiły więcej niż 20 procent na twoim talerzu. Całkowicie zakazane są w diecie zasadowej produkty wydzielające pod wpływem procesów trawiennych bardzo dużo kwasu.




► Dostawcy kwasów
  • mięso oraz podroby (wątroba, nerki, serce, mózg),
  • drób (indyk, kurczak, kaczka, gęś),
  • dziczyzna (dzik, królik, sarna),
  • jajka (ale żółtko jest zasadowe),
  • rosoły
Produkty powodujące powstawanie kwasów w trakcie ich przemian w organizmie to: cukier i słodycze z cukrem w składzie (czekolady, ciasta, tory, cukierki, lody, marcepan, batony, wafelki)  alternatywą dla cukru może być lekko alkalizujaca stewia
  • produkty z mąki oczyszczonej (biały chleb, chleb tostowy, białe makarony), produkty z łuskanego lub polerowanego ziarna ryż i kasze, w tym chleb ciemny;
  • z ziaren najlepiej wybierać komosę ryżowąkaszę jaglaną, kaszę gryczanąorkisz;
  • organizm zakwaszają też napoje słodzone, kawa, napoje alkoholowe.

► w diecie zasadowej część produktów działa neutralnie, czyli pozwala na utrzymanie równowagi między kwasami i zasadami, i je możesz bezpiecznie do diety wprowadzić (uwzględniając oczywiście ich kaloryczność):

     - naturalne oleje (olej lniany, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), 
     - masłoorzechy włoskie, masło migdałowe, kokosowe.



Te produkty powinnaś całkowicie wykluczyć ze swojego jadłospisu:

napoje z kofeiną typu (kawa, cola), czarna herbata, tłuste mięsa, alkohol, śmieciowe jedzenie w tym fast food,  ciasta, ciastka, herbatniki, chrupki, chipsy, napoje gazowane, tłuste sery w tym również twarde (żółte).


Dieta zasadowa: produkty kwasotwórcze dozwolone w ograniczonych ilościach

Pilnuj, żeby te produkty nie stanowiły w twoich posiłkach nie więcej niż 20 procent: kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, makaron, mięso wieprzowe, mięso wołowe, jaja, sery żółte półtłuste.


Zarówno dieta zasadowa jak i przepisy na dania zgodne z założeniami diety zasadowej są bardzo proste. Na twoim talerzu 20 procent powinna zajmować dobrej jakości żywność o charakterze kwasowym, a pozostałe 80 procent warzywa, oliwa z oliwek, owoce, zwłaszcza melon Cantalupe, a także grejpfrut i kiwi, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe,  naturalne soki owocowe (przygotowane ze świeżych warzyw, najlepiej w domu), naturalny miód (nieprzetworzony).

► WAŻNE !!!


Picie płynów przed i w trakcie posiłków powoduje rozcieńczenie soków żołądkowych, a co za tym idzie zaburzenie procesu trawienia. Poza tym nawet dobroczynne płyny, takie jak zielona herbata i woda z plasterkiem cytryny, wypite na pusty żołądek, zmniejszają przyswajanie protein. W związku z tym wszelkie płyny należy przyjmować najlepiej godzinę przed rozpoczęciem obiadu.








DIETA ZASADOWA W PRAKTYCE

Warto do swojego menu wprowadzić:


  • koktajle mleczno-owocowe,
  • sok z buraków,
  • zielone koktajle warzywne,
  • koktajl z sałaty i mango.
  • super zasadotwórczy koktajl z awokadopomarańczy, gruszki, selera naciowego i jarmużu;
  • zielony koktajl z ogórka, jabłka, selera naciowego z dodatkiem imbiru i niewielką ilością jogurtu naturalnego;
  • Nnie zapomnij wkomponować w menu miksu różnych sałat z kostkami pomidora z dodatkiem orzechów włoskich i ulubionych kiełków czy selera naciowego z serkiem kozim i orzechami włoskimi.






  śniadanie w diecie zasadowej

Dieta zasadowa (alkaliczna) to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a przy okazji schudnąć. Śniadanie w diecie zasadowej powinno jednocześnie dodać energii i dostarczyć produktów o zbilansowanym pH.


Śniadanie 1

Kasza jaglana z daktylami, figami lub odrobiną nieprzetworzonego miodu. W lecie kaszę jaglaną można zjeść z dozwolonymi w diecie zasadowej owocami sezonowymi. Gotowe danie warto posypać wiórkami kokosowymi, amarantusem lub sezamem.


Śniadanie 2

Ugotowane dobrze w wodzie płatki orkiszowe, z odrobiną rodzynek lub daktyli oraz szczyptą cynamonu, w zimie cynamon można zastąpić imbirem - dodatkowo nas rozgrzeje. Gdy masz świeże sezonowe dozwolone owoce dodaj je zamiast suszonych.

Śniadanie 3

Na śniadanie możesz przyrządzić sobie także zupę zasadową lub talerz gotowanych warzyw z dodatkiem kiełków roślinnych, ziaren słonecznika lub dyni oraz orzechów (laskowe i migdały).


Raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na jajka z chowu ekologicznego lub kilka plasterków białego sera twarogowego z pełnoziarnistym chlebem.

Śniadanie jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Zrezygnuj z soków owocowych, kawy oraz żółtego sera. Cukier zastąp stewią lub naturalnym miodem.

Pamiętaj! Zawsze przed śniadaniem warto wypić łyżeczkę oleju lnianego budwigowego. Olej lniany ma niezwykle dobroczynne działanie. Dostarcza kwasów omega 3 i 6, wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami oraz usprawnia procesy trawienne.


► Obiad w diecie zasadowej 

Dieta zasadowa (alkaliczna) jest przeznaczona dla każdego, kto pragnie zrzucić zbędne kilogramy bez bólu i wyrzeczeń. Wystarczy tylko spożywać produkty, które neutralizują poziom kwasów w organizmie. Można je jeść w dowolnych ilościach. Jak powinien wyglądać obiad w diecie zasadowej?  Powinien zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne na resztę dnia i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Przepis 1

Kotleciki z ciecierzycy przyprawionej papryką, kminkiem i kolendrą . Kuleczki z ciecierzycy najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub ugotować w warzywach.  Do kotlecików możemy dodać miskę z zieloną sałatą.

Przepis 2

Dorsz gotowany na parze lub duszony, ziemniaki, sałatka z odkwaszających organizm zielonych warzyw (najlepiej z brokuł i groszku).

Przepis 2

Zupa pomidorowa gotowana na wywarze z cieciorki. Tradycyjny ryż zastępujemy alkalizującą komosą ryżową lub kaszą jaglaną. Całość ozdabiamy natką pietruszki lub robimy pesto z ziół lub zielonych warzyw.


Kolacja w diecie zasadowej.

Dieta zasadowa (alkaliczna) polega na wykluczeniu z naszego jadłospisu produktów zakwaszających ciało. Tylko w ten sposób wyrównamy pH naszego organizmu i pozbędziemy się stale towarzyszącego uczucia zmęczenia. Jak powinna wyglądać kolacja według diety zasadowej ? Kolacja według diety zasadowej odkwasi nasz organizm i sprawi, że na drugi dzień obudzimy się wypoczęci i pełni energii do działania.

Przepis 1

Sałatka z grejpfruta lub pomarańczy czy mandarynek, czarnych oliwek i małej różowej cebuli. Można doprawić łyżką octu balsamicznego oraz garścią bazylii i pietruszki. Jeśli odstrasza cię gorycz grejpfruta, możesz przygotować sałatkę z pomarańczy z dodatkiem cebuli dymki, sałaty lodowej i szczypiorku. Całość należy doprawić łyżką oliwy z oliwek.

Przepis 2

Orzeźwiający, alkaliczny chłodnik z cukinii, ogórka, jogurtu naturalnego i łyżki pestek słonecznika. Całość można ozdobić listkami mięty.

Przepis 3

Duszona cukinia z cebulką i ziołami lub sałatka z surowej cukini doprawiona ziołami i oliwa.


Przepis 4

Pomidory nadziewane farszem z kaszy jaglanej, szczyptą kolendry, garścią posiekanej bazylii i łyżką octu balsamicznego. Całość ozdabiamy natką pietruszki.


Pamiętaj! Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien dostarczyć tylko 20 procent energii. W związku z tym kolacja powinna być lekkostrawna i spożywana w małych porcjach, żeby nie obciążyła naszego żołądka. Aby uniknąć problemów ze snem, kolację jemy 2 godziny przed położeniem się do łóżka.






► DZIENNE MENU ZASADOWE - przykłady

Dzień można zacząć od dużej szklanki ciepłej - letniej samej wody lub z sokiem z cytryny, można dodać odrobinę miodu . W ciągu dnia często pijemy "dobrą" wodę niegazowaną przefiltrowaną samą lub z dodatkiem cytryny.

Śniadanie: 
1/2 h po wypiciu wody, nie wcześniej
Kaszka jaglana z sezonowymi owocami do wyboru jabłko, gruszka,maliny, truskawki, porzeczki, jagody,  Do tego można dodać cynamonem, migdały, słonecznik,  sezamem, itp.

Inna wersja to płatki orkiszowe z suszonymi owocami - rodzynki, daktyle, figi, banan, lub sezonowe dowolne owoce.

Dla tych co musza jeść kanapki, polecam lekką kanapkę z pastą z avokado i dowolną zieleniną z czosnkiem i odrobina soku z cytryny, lub inną pasta warzywną, lub surowymi warzywami typu pomidor ogórek,papryka, szczypiorek

II Śniadanie:
robimy Zielony Koktail z sokowirówki lub blendera, przykładowe składniki to: sałata, szpinak, jarmuż, ogórek zielony, brokuł, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, roszponka, papryka, mięta, burak, marchew (w ograniczonych ilościach ze względu na dużą zawartość cukrów), cukinia, ew. banan, jabłko. Komponujemy dowolnie wedle smaku. Oczywiście nie wrzucajcie tego wszystkiego na raz, lepiej zrobić sok lub koktajl z 2-5 składników maksymalnie, to wystarczy. Można mieszać warzywa i owoce razem dla poprawienia smaku.  

Obiad:
Zupa z soczewicy (bez mięsa, bez żadnych kostek, veget, z warzywami lekko ugotowanymi na parze lub w małej ilości wody. Może to być brokuł, jarmuż, cebula, marchewka, pietruszka, kapusta, burak, brukselka. Warzywa można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek lub polać jogurtem.

W wersji obiadu z białkiem zwierzęcym w niedużej ilości ok. 40-60 g) można podać gotowane warzywa z dobrą rybą np. łosoś, dorsz, morszczuk, pstrąg, lub kurczak,  indyk, królik.  Albo  z sałatą, pomidorami, ogórkiem, marchewką, brokułem lub czym innym, co akurat mamy. Do warzyw można przygotować prosty sos winegret (oliwa z oliwek lub inny olej tłoczony na zimno, sok z cytryny, koperek, bazylia, oregano, czosnek, pieprz, odrobinę soli. Lub sos jogurtowy z podobnymi składnikami lecz już bez cytryny i oliwy.

Inna propozycja to makaron pełnoziarnisty lub kasza jaglana, gryczana,           ryż brązowy,  lub quinoa z gotowanym brokułem lub kalafiorem, lub brukselką, do tego sos z  pomidorami i czosnkiem,  sałatka ze świeżej cukinii ze słonecznikiem, z płatkami migdałów, Do sałatki sos jogurtowy lub winegret.

Podwieczorek lub popołudniowa przekąska:
Jajko na miękko lub twardo pokrojone w plastry, z zieloną pietruszką, koperkiem i sosem jogurtowym. Żółtko jaja jest zasadotwórcze, choć niektórzy zwolennicy diety zasadowej nie używają jajek w swoim menu Do jajka można dodać  czerwoną  paprykę, pomidorki lub ogórek, seler naciowy, szczypiorek.


Kolacja:
Pieczone cukinie lub ziemniaki z sałatką z ulubionych świeżych warzyw liściastych lub korzeniowych. Inne pieczone warzywa dowolnej kompozycji. 

Można zrobić sałatkę warzywno - owocową z sosem jogurtowym.

A w wersji szybkiej kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z pomidorem i zieleniną, do tego miseczka sałat z sosem vinegret.

Zamiast kanapki można usmażyć placki, tortille, naleśniki z kaszy jaglanej, lub mąki kukurydzianej, gryczanej, ryżowej a jako dodatek dowolne warzywa gotowane lub duszone, lub zapiekane. Wybór jest duży. Pamiętajcie , że na kolację nie należy się objadać. Kolacja ma być mała i lekka, ma dostarczać tylko około 20 procent energii i być zjedzona 2 godziny przed snem.

w ciągu dnia  gdy dokucza nam uczucie głodu można zjeść dozwolony w diecie 
owoc, pochrupać pestki słonecznika lub dyni, przegryźć ulubione orzeszki, zjeść lekką sałatkę warzywną lub owocową. Można wypić sok warzywny lub owocowy.


ZAKWASZENIE ORGANIZMU A OBJAWY CHOROBOWE

► Objawy zakwaszenia i ich skutki dla zdrowia:
stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy z trawieniem, gorycz lub kwaśny posmak w ustachwzdęcia dolegliwości związane z pęcherzykiem żółciowym


wypadanie włosów, Łamliwość i kruchość paznokci, próchnica, sucha skóra, grzybice, trądzik, cellulit


nadwaga, wilczy głód, głód na słodycze, cukrzyca, wysoki cholesterol, kamienie nerkowe


dna moczanowa, bóle mięśni, uszkodzenia dysków, Z
apalenie stawów bóle kręgosłupa, osteoporoza, reumatyzm.


nadciśnienie, choroby naczyń (m.in zwapnienie), problemy z krążeniem, zawroty głowy i migreny, zawał serca


bóle różnego rodzaju, zaburzenia snu, depresja, problemy z koncentracją, złe samopoczucie, obniżony popęd seksualny, szybkie męczenie się, słaba odporność, nieradzenie sobie ze stresem, zmniejszona wydolność







DIETY DLA ZDROWIA - SPRZĘT POMOCNY W TWOJEJ KUCHNI

DIETY dla ZDROWIA

PRODUKTY PRZYDATNE W TWOJEJ DIECIE